Pustolovni turizam velika prilika za Zapadnohercegovačku županiju

01.02.2019. 14:03 / Izvor: Fena
Pustolovni turizam velika prilika za Zapadnohercegovačku županiju

"Pustolovni turizam - Velika prilika za malo poduzetništvo" naziv je radionice koja je održana u Posušju

"Pustolovni turizam - Velika prilika za malo poduzetništvo" naziv je radionice koja je održana u Posušju u organizaciji Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije.

Ideju za taj projekt te njegov krajnji cilj predstavio je u uvodnom obraćanju ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj.

On je istaknuo da ZHŽ svojim položajem i na temelju prirodnih potencijala može i mora napraviti iskorak u razvoju te osnaživanju i održivosti turizma.

Dodao je da su istaknuti potencijali u smislu aktivnog i pustolovnog turizma biciklizam, pješačenje, planinarenje, canyoning, slobodno penjanje po stijenama te zip line i da su već u tijeku neki projekti iz ovog područja koji se financiraju iz europskih fondova, između kojih se ističe Adriatic canyoning Borak - kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam.

Jurilj je, također, upoznao sudionike radionice da su prijavljeni još neki projekti s općinama i gradom u toj županiji koji su vezani za biciklističku mrežu.

Zaključio je da je ova radionica organizirana s ciljem stvaranja platforme za razvoj aktivnog turizma na području Zapadnohercegovačke županije te poticanja lokalnih potencijalnih dionika na djelovanje u području ove vrste turizma.

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun, vlasnica turističke agencije Feral Tours d.o.o.

Ona je kazala da je s obzirom na današnji sjedilački način života koji uglavnom provodimo uz tehnologije, ova vrsta turizma itekako primamljiva. "Ljudi danas sve više osjećaju potrebu vratiti se prirodi. Pustolovni turizam je doista širok pojam za širok krug ljudi. Nekome je pustolovina šetnja u prirodi, a nekome nešto drugo. Pustolovina za svakoga od nas znači nešto drugo, ali je uglavnom ona radnja koja predstavlja izlazak iz naše zone uobičajnog i komfora. Bitna komponenta pustolovnog turizma je biti dio prirode", smatra voditeljica radionice Iva Bencun. Govoreći o pustolovnom turizmu kao priliku za neki oblik poduzetništva, Bencun je kazala da za neke oblike ovog turizma doista ne treba puno investicije. "Za neke pješačke ture u svom kraju trebate dobro poznavati teren te pješačke ture i eventualno znati neki strani jezik kako bi mogli komunicirati sa stranim turistima, jer cilj su nam strani turisti. Dakle osmisliti zanimljivu turu i reklamirati je prema vani" kazala je Bencun.

Inače, cilj projekta "Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji zapadnohercegovačkoj" je izrada Plana razvoja turizma u toj županiji.

Riječ je o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za odgovorno i učinkovito upravljanje turističkim razvojem ZHŽ-a u razdoblju od sljedećih deset godina, priopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti