Vijesti / SVIJET

Putin i Erdogan obilježili dovršenje ključne faze Turskog toka

20.11.2018. 07:49 / Izvor: Fena

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak su obilježili dovršenje ključne faze Turskog toka, gasovoda koji povezuje dvije zemlje.

Govoreći na ceremoniji u Istanbulu, Erdogan je objavio da je morski dio Turskog toka s dvije paralelne linije snabdijevanja na dubini od dva kilometra ispod Crnog mora dovršen i kazao je da je završna faza "istorijskog projekta" dostignuta.  

Očekuje se da dvije linije snabdijevaju ruskim gasom tursko i evropska tržišta kroz tursku teritoriju. Skupa će dvije linije duge 930 kilometara ispod Crnog mora prebacivati 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

"Svjedoci smo važnog događaja koji jasno pokazuje partnerstvo i saradnju naših zemalja u bavljenju najsloženijim i najambicioznijim projektima", izjavio je Putin.

Erdogan je kazao da dvije zemlje namjeravaju razvijati dugoročnu saradnju i da njihove odnose neće diktirati "nametanja drugih zemalja".

"Provedba projekata poput ovoga dobar je primjer naše sposobnosti da podržimo jedni drugima nacionalne interese", dodao je Putin.

Izgleda da su njegovi komentari aluzija na dugogodišnju tvrdnju Kremlja da neke evropske zemlje odustaju od unosnih ugovora s Rusijom pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Turska se oslanja u udovoljenju svojih energetskih potreba na Rusiju koja je vodeći snabdijevač Ankare prirodnim gasom. U prošloj godini kupila je od Rusije 28 milijardi kubnih metara gasa. Gas se trenutno transportuje drugom linijom ispod Crnog mora i Zapadnom linijom kroz Ukrajinu, koja je uvučena u sukob s proruskim separatistima.

"Turska će biti u stanju da izmiri vlastite i potrebe evropskih zemalja za prirodnim gasom a da ne bude izložena transportnim rizicima", izjavio je Erdogan dok je objavio početak operacija Turskog toka u 2019.

Ukrajinska posrnula ekonomija oslanja se na takse koje dobija od transporta ruskog gasa. Rusija je zaprijetila da će prekinuti koristiti ukrajinske plinovode za tranzit, ali još nije donijela nikakvu odluku o prekidu korištenja Ukrajine kao tranzitne zemlje.

Turska i Rusija popravili su odnose u posljednje dvije godine nakon što je Erdogan uputio izvinjenje zbog obaranja ruskog borbenog aviona iznad granice sa Sirijom u 2015. koje je pogoršalo međusobne odnose dvije zemlje.

Njihova pojačana saradnja u poljima energetike i trgovine, kao i tursko obećanje da će kupiti ruski sistem protuzračne odbrane tipa zemlja-zrak zabrinulo je zapadne saveznike Turske, članice NATO-a, prenosi Associated Press.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti