Račić: Treba početi razmišljati i o evroazijskom tržištu

07.09.2018. 08:25 / Izvor: SRNA
Račić: Treba početi razmišljati i o evroazijskom tržištu

70 odsto spoljnotrgovinske razmjene Srpske odvija sa EU.

Republika Srpska bi trebalo da počne da razmišlja o tržštima i van EU i jačanju prerađivačkih kapaciteta u cilju stvaranja prilagodljive i prihvatljivije ponude na velikim tržištima kao što je evroazijsko, rekao je danas predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

On je istakao da se oko 70 odsto spoljnotrgovinske razmjene Srpske odvija sa EU, ali da se pokušava razmišljati i o nekim drugim tržištima.

Račić je istakao da negdje oko 90 odsto sponjnotrgovinske razmjene sa tim regionom otpada na Rusiju, iz koje je Republika Srpska najviše uvozila naftu i naftne derivate, a izvozila uglavnom voće i druge poljoprivredne proizvode.

"Imamo određene trendove razmjene sa evroazijskim tržištima koja su za nas perspektivna i gdje možemo ostvariti mnogo veće izvoze", rekao je Račić novinarima.

On je pred početak okruglog stola o temi "Zemlje Balkana i evroazijske integracije - vrijeme promjena, dilema i izazova", naveo primjer da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmjene sa evroazijskim zemljama bio oko 700 miliona KM, od čega 650 miliona KM je činio uvoz.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić smatra da privrede zemalja sa ovih područja moraju tražiti druge regije za ono što se zove privredna integracija, a koja ne mora biti institucionalizovana kao što je to u EU.

On je naveo da je spoljnotrgovinska razmjena nešto na čemu treba insistirati, jer je to put otvaranja i dovođenja novih investitora i izvoza finalnih proizvoda, a što je put jačanja privrede na ovim prostorima.

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Gojko Rikalović smatra da će globalni sistem svijeta u 21. vijeku biti jedan skup desetak jakih i velikih država, velikih korporacija, te mnoštva malih država, regiona i sličnih entiteta.

"Treba se snaći u takvom vremenu neizvesnosti i promenljivosti tržišta. Otud se odmah postavlja pitanje stabilnosti i nestabilnosti, odnosno da li se učlanjenjem u neku asocijaciju povećava stabilnost onog koji tu dolazi, ili stabilnost same asocijacije", naveo je Rikalović.

Organizator ovog okruglog stola je Područna privredna komora Banjaluka i banjalučki Ekonomski fakultet. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti