Racionalizacija pravnog sistema FBiH smanjila bi javnu potrošnju

15.05.2017. 08:05 / Izvor: Fena
Racionalizacija pravnog sistema FBiH smanjila bi javnu potrošnju

Racionalizacija bi, kaže, podrazumijevala centralizaciju sredstava i decentralizaciju donošenja odluka.

Racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH neophodna je kako bi se smanjila javna potrošnja, a samim tim i nezaposlenost, što bi dovelo do veće efikasnosti sistema i veće jednakopravnosti građana - kazao je uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tema sesije "Kruga 99" održane jučer bila je  pod naslovom "Nužna je racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH", a osim gradonačelnika Tuzle, uvodničar je bio i fra Petar Matanović.

Kako je rekao gradonačelnik Imamović, izmjena Ustava Bosne i Hercegovine nije realna, jer bi to podrazumijevalo usaglašavanje stavova nekih drugih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Srbija ili Hrvatska.

Ali zato smatra realnim izmjenu Ustava FBiH, u smislu racionalizacije tog bosanskohercegovačkog entiteta u kojem je javna potrošnja prevelika zbog postojanja 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara te ogromnog broja savjetnika i poslanika.

Napomenuo je da ta  racionalizacija ne zahtijeva ukidanje kantona, koji bi i dalje imali svoje predstavnike u svakom od vanbudžetskih fondova, čiji bi broj bio smanjen sa 35 na pet.

Racionalizacija bi, kaže, podrazumijevala centralizaciju sredstava i decentralizaciju donošenja odluka.

"Za to nam je potreban građanski pokret - zaokret, je svjedočimo egzodusu ljudi u Njemačku i druge zemlje kako bi se oslobodili armije stranačkih plaćenika, poslanika i ministara, jer je BiH, a pogotovo FBiH, tužan rekorder po broju poslanika i ministara i njihovih ministara", istakao je Imamović.

Dodao je da je cilj te inicijative izmjena Ustava FBiH, jer se ništa ne može promijeniti dok se ne izmijeni taj ustav.

Naveo je primjer moguće uštede u sektoru zdravstva, u kojem sada postoji 11 zdravstvenih fondova.

"Kada bi bio samo jedan, uštede bi bile do 200 miliona KM, zdravstvene usluge bi bile bolje, kao i plate ljekara i ne bismo bili žrtve onih koji nam namještaju da su lijekovi u Srbiji 3-7 puta jeftiniji nego u BiH, posebno u Federaciji BiH", pojasnio je gradonačelnik Tuzle.

Fra Petar Matanović, koji je, između ostalog, i potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, istakao je značaj reformi u BiH te kazao da, po njegovom mišljenju, one trebaju početi u FBiH.

"Ako mi uspijemo nešto učiniti, onda se može očekivati prelijevanje tih dobrih rješenja na drugi dio dio BiH, Republiku Srpsku", dodao je i pozvao građane i predstavnike medija da se uključe i daju doprinos ovoj inicijativi.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović zaključio je da bi racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH dovela do povećanja ukupnog standarda u FBiH i značajnog povećanja penzija, čak i do 40 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti