Računovodstvo u BiH zasniva se na novim informacionim tehnologijama

29.01.2020. 12:23 / Izvor: Akta.ba
Računovodstvo u BiH zasniva se na novim informacionim tehnologijama

Konferencija "Dan PANTHEON računovođa" održava se danas Sarajevu u organizaciji kompanije Datalab BH.

Dokle je računovodstvo danas stiglo, kako se ono danas radi u Bosni i Hercegovini u poređenju sa svijetom, pratimo li trendove 4.0. industrijske revolucije, neke su od tema o kojima će danas govoriti na konferenciji "Dan PANTHEON računovođa" koja se organizaciji kompanije Datalab BH, održava u u Sarajevu.

Otvarajući konferenciju direktor Datalaba BH Nedim Pašić kazao je da su promjene jedina izvjesnost, a da su ažurnost, pravovremenost, tačnost i istinost osnovni principi koji su ostali temelj računovodstva.

"Zato svi alati koje razvijamo i koje ćemo danas predstaviti imaju veze sa ova četiri principa", poručio je on, dodajući da im je želja da u budućnosti grade još jednu vezu sa računovođama i računovodstvenim agencijama.

"Naša je vizija da u njima nađemo mjesto gdje ćemo graditi korisničke centre u kojima naši korisnici i klijenti računovodsvenih agencija mogu da dođu po savjet i konkretnu pomoć", naglasio je Pašić.

Na današnjoj konferenciji bit će predstavljena uvijek aktuelna digitalizacija i automatizacija u poslovanju i dobre računovodstvene prakse, kao i neke najave zakonskih izmjena za 2020. godinu, kao i računovodstveni trendovi u budućnosti.

"Ono što ćemo posebno predstaviti računovođama su usluge e-poslovanja koje nudimo zajedno sa kompanijom BH Telecom koji je ujedno i generalni sponzor današnje konferencije, kao i novosti i alati u PANTHEON-u", kazao je on za portal Akta.ba.

Dodaje da su korisnicima omogućili back-up, te će danas pokazati kako da najsigurnije drže te podatke u cloudu.

Na pitanje koliko su firme u BiH prepoznale prednosti korištenja informacionih tehnologija kaže da se one takmiče između sebe, odnosno da postoje preduzeća koja igraju tu igru i ona koja negiraju.

"Ona koja igraju igru konkurencije na tržištu znaju da 4.0. industrijska revolucija zahtjeva digitalizaciju i automatizaciju procesa jer je to uslov za opstanak u budućnosti i da ostanemo u igri", poručio je on.

Isto to potvrđuje i prof. dr. Željko Šain koji kaže da se računovodstvo danas zasniva na novim informacionim sistemima i kompanijama kao što je Datalab BH koja svojim programom PANTHEON daje produktivnost i mogućnost kvalitetnije obrade podataka u računovodstvu.

"Danas ćemo učesnike upoznati sa tim kako na bazi savremenih informacionih tehnologija i sistema što kvalitetnije i brže obraditi računovodstvenu dokumentaciju i dati korisne informacije za kreiranje poslovne politike preduzeća odnosno ekonomske politike cijele države", izjavio je on za naš portal.

Ističe da je praćenje trendova u razvoju informacionih tehnologija imperativ u opstanku tržišta i ako firme to ne budu radile, onda neće imati ni budućnost.

"Ako ne budemo ubrzano učili i počeli primjenjivati te stvari, bit ćemo zadnji u zadnjem vagonu koji ide prema budućnosti, a mi želimo biti bar u prvom redu zadnjeg vagona", poručio je Šain.

Konferencija je otvorena okruglim stolom na temu “Digitalizacija, računovodstveni trendovi i glavni izazovi 2020. te budućnost računovodstva“ na kojoj su govorili eksperti ovog područja.

 

Govoreći o tome gdje je računovodstvo u BiH danas i da li se ono razlikuje od knjigovodstva profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Haris Jahić kazao je da u tome treba razlikovati šest kriterija.

"Prva je zakonska regulativa, potom računovodstveni standardi koje koriste poslovni subjekti, dok se sljedeće četiri kategorije odnose na to ko vrši monitoring nad primjenom tih standarda, zatim edukacija računovođa, te etika i revizija finansijskih izvještaja", podcrtao je on, dodavši da kada se sve to sagleda situacija u BiH nije na zadovoljavajućem nivou.

U nastavku konferencije učesnici će imati priliku da razgovaraju o alatima za digitalizaciju i automatizaciju računovodstva, računovodstvenim trendovima i izazovima struke kao i zakonskim izmjenama (npr. MSFI 16, elektronske knjige ulaznih i izlaznih faktura).

Poseban naglasak će biti na PANTHEON uslugama za ePoslovanje: PANTHEON Workflow, eDokumentacija, Sigurnosna kopija i eKnjiženje, koje do krajnjih korisnika Datalab pruža u saradnji sa  partnerom kompanijom BH Telecom, ujedno i generalnim sponzorom događaja.

Inače, radi se o tradicionalnom događaju za računovođe i finansijske menadžere i sve one koji su zainteresovani za digitalizaciju poslovnih procesa, koji se pored Sarajeva održava na još četiri lokacije u regiji (Ljubljana, Beograd, Zagreb, Skoplje).

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti