Rad inspektora usklađen sa carinskim organima

24.03.2020. 10:32 / Izvor: SRNA
Rad inspektora usklađen sa carinskim organima

Radno vrijeme republičkih inspektora na carinskim ispostavama usklađeno je sa radnim vremenom carinskih organa.

Radno vrijeme republičkih inspektora na carinskim ispostavama usklađeno je sa radnim vremenom carinskih organa i ovaj princip rada je uspostavljen od dana osnivanja Inspektorata Republike Srpske, saopšteno je iz ove instutucije.

Regujući na izjavu predsjednika Područne privredne komore Banjaluka Gorana Račića da inspektori koji vrše pregled robe u spoljnotrgovinskom prometu rade samo do 16.00 časova, te da kasnije nije moguće prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za pošiljku, iz Inspektorata navode su zbog aktuelne situacije i uvođenja nadzora putnika koji ulaze u BiH na graničnim prelazima u Srpskoj, preduzeli sve potrebne mjere kako bi se kontrola uvoza robe odvijala nesmetano i nezavisno od kontrole putnika.

"Republički tržišni, fitosanitarni, zdravstveni i inspektori za hranu su u proteklih sedam dana u spoljnotrgovinskom prometu pregledali 1.978 pošljki različite robe koja podliježe obaveznom pregledu prilikom uvoza. Bez obzira na dodatne obaveze koje su date ovom organu za izvršavanje, pregled robe u spoljnotrgovinskom prometu iz dijela nadležnosti ovog organa, nije doveden u pitanje", ističu iz Inspektorata.

Naprotiv, dodaju iz Inspektorata, u toku vikenda zbog povećanog dolaska kamiona na graničnim prelazima Gradiška i Šamac, carinski organi su nastavili rad do 20.00 časova, što su učinili i službenici Inspektorata Srpske, a sve kako bi se robni promet odvijao što je brže moguće s obzirom na trenutne okolnosti.

Inspektorat Republike Srpske, kako se naglašava, spreman je da obezbijedi kapacitete i za potrebe produženog rada, ukoliko to bude usaglašeno od svih nadležnih organa koji učestvuju u postupku pregleda i carinjenja roba prilikom uvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti