Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rade se detaljnja istraživanja poplavljenog poljoprivrednog zemljišta

11.07.2014. 08:14 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Federacije BiH je prihvatila Informaciju Federalnog zavod za agropedologiju o poduzetim aktivnostima i detaljnim istraživanjima kvaliteta zemljišta na poplavljenim područjima.

U Informaciji se kaže de je Zavod kontaktirao štabove civilne zaštite u općinama i obavijestio ih o poduzimanju aktivnosti o nastavku a detaljnog istraživanja područja na kojima je utvrđen visok sadržaj teških metala u poljoprivrednom zemljištu, kako bi u optimalnom roku predložio adekvatne mjere prevencije i dekontaminacije zemljišta.

Zavod je izvršio potrebna istraživanja i izradio "Izvještaje o analizi tla (dodatna istraživanja) sa zaključcima i preporukama za poplavljena područja", za 18 općina, koji je dostavio načelnicima u elektronskom i pisanom obliku i to: Vareš, Breza, Domaljevac-Šamac, Orašje, Doboj Jug, Usora, Zavidovići, Maglaj, Jajce, Kalesija, Živinice, Srebrenik, Odžak, Lukavac, Žepče, Olovo, Kiseljak i Gračanica.

Zavod je od Federalnog štaba civilne zaštite dobio informaciju da se s poplavljenih područja prikupljaju izvještaji o pričinjenim štetama na poljoprivrednom zemljištu, a koje rade općinske komisije, kako bi se uključio u izradu programa sanacije, reklasiranja i bonitiranja poljoprivrednog zemljišta, kao i izrade projekata rekultivacije i remedijacije zemljišta, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti