Radimlju kod Stoca do kraja godine posjetit će 11.000 turista

13.09.2015. 11:05 / Izvor: Akta.ba
Radimlju kod Stoca do kraja godine posjetit će 11.000 turista

Nekropola stećaka na Radimlji kod Stoca najpoznatiji je lokalitet srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini. Na nekropoli koja spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH.

Nekropola stećaka na Radimlji kod Stoca najpoznatiji je lokalitet srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini. Na nekropoli koja spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH i koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sačuvana su 133 stećka, navodi se na službenoj stranici Općine Stolac.

Iz godine u godinu raste zanimanje domaćih i stranih gostiju za ovaj lokalitet, koji je samo ove godine posjetilo skoro 9.000 turista.

Ante Vujnović, ravnatelj stolačke Javne ustanove “Radimlja”, ističe kako ove godine bilježe veliko povećavanje broja gostiju te dodaje da do kraja 2015. očekuju da će premašiti brojku od 11.000 posjetitelja.

''Kada su u pitanju individualne posjete, dosta gostiju imamo iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, zatim iz Skandinavije, Francuske i Italije. Što se tiče grupnih posjeta, dosta je Amerikanaca, Slovenaca, Francuza, Čeha, Nijemaca te gosta iz Japana i Kine. Oduševljeni su kako je Radimlja očišćena i lijepo pokošena te hvale naše osoblje zbog načina prezentiranja povijesti stećaka'', kaže Vujnović.

S obzirom na to da kultura stećaka nije izašla izvan granica Bosne i Hercegovine, turiste, dodaje Vujnović, najviše zanima što su to stećci.

''Za turiste, pogotovo iz istočnih i zapadnih zemalja, dosta su nepoznati tako da im mi objasnimo o čemu se radi'', kaže Vujnović.

Očekuje da će već sljedeće godine stećci biti upisani na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, što će itekako doprinijeti još većoj promociji ove i drugih nekropola.

''Ove godine očekujemo dolazak stručnjaka iz ICOMOS-a, a iduće je summit UNESCO-a gdje bi se trebala donijeti ta odluka. Mi živimo za taj dan i iskreno se nadamo pozitivnoj odluci, jer će to zasigurno doprinijeti da se broj naših gostiju umnogostruči'', naglašava Vujnović.

Ulaz na nekropolu Radimlja košta četiri KM, a za grupne posjete dvije KM po osobi. U cijenu su uključeni besplatan parking i korištenje sanitarnog čvora.

''Nažalost, prije Stoca nema restorana gdje se gosti mogu osvježiti, ali na Radimlji imamo nekoliko hladnjaka sa sokovima i vodom. Postavili smo i klupe u hladovini. Planiramo uvesti i suvenirnicu'', kaže Vujnović.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti