Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radioaktivni otpad iz kruga Energoinvesta: Tri mjeseca za sanaciju curenja

04.09.2020. 11:38 / Izvor: Avaz.ba

Dva do tri mjeseca trebat će da se potpuno eliminira kontaminacija radioaktivnim cezijem-137 u Sarajevu, i to na prostoru bivše hale kompanije „Energoinvest TAT“. Kazali su ovo za „Avaz“ iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). Dodali su da se trenutno radi na pripremnim aktivnostima početka sljedećih faza dekontaminacije tog prostora.

Druga faza

"Očekuje se da će one započeti u drugoj polovici ovog mjeseca. Naglašavamo da je predmetni lokalitet od samog nastanka ovog događaja obilježen, vrši se stalni nadzor objekta po principu 24/7 i pristup je kontroliran", istakli su. 

Na pitanje o tome kako je došlo do radioaktivnog zagađenja u Sarajevu, iz DRARNS-a su pojasnili da su prvi put o ovom događaju obaviješteni krajem 2019. godine.

"DRARNS je obaviješten da je došlo do radiološkog vanrednog događaja na navedenom lokalitetu usljed uklanjanja objekta koji se nalazio u bivšoj industrijskoj hali. Inače, taj objekt je nekada ranije služio za provođenje industrijske radiografije korištenjem izvora ionizirajućeg zračenja. Od momenta saznanja o nastanku ovog radiološkog vanrednog događaja DRARNS je poduzeo niz aktivnosti na sprečavanju daljnjeg širenja, kao i dekontaminaciji tog lokaliteta", naglasili su.

Mjerene su, dodaju, doze zračenja na tom lokalitetu u i oko bivše industrijske hale.

"Tada je utvrđeno da doza zračenja izvan hale u koje se desio radiološki vanredni događaj nije povećana u odnosu brzine doze zračenja za prirodni fon. Stoga, ona nisu ukazivala na opasnost po stanovništvo", naveli su iz Agencije.

"Uzimajući u obzir kapacitiranost BiH u pogledu ljudstva i opreme, kada je u pitanju radijacijska sigurnost, aktivnosti se provode u saradnji s domaćim i regionalnim tehničkim servisima za zaštitu od ionizirajućeg zračenja", istakli su.

Dodali su da su aktivnosti koje su do sada poduzete uključivale sigurno skladištenje jednog dijela kontaminiranog materijala, a u cilju omogućavanja smanjenja količine na datom lokalitetu i nastavka daljnjih aktivnosti na njegovoj dekontaminaciji.

Lokalno stanovništvo

"Cezij-137, kojim je kontaminiran prostor bivše hale kompanije „Energoinvest TAT“ u Sarajevu, vrlo je opasan radioaktivni element i njega se uvijek bojimo kod nuklearnih nesreća", kazala je za „Avaz“ dr. Lamija Tanović, redovni profesor na Katedri za eksperimentalnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Dodala je da sve zavisi od toga u kojoj je formi cezij bio.

"Ukoliko je bio u tečnom stanju, onda je to jedna priča, ali, ako je bio u plinovitom, onda se on može vjetrom raznijeti. Meteorologija je u ovom slučaju vrlo bitna, slično kao što nas je radioaktivni oblak preskočio prilikom nuklearne katastrofe u Černobilu. Definitivno, ako neko gaji neko voće ili povrće u okolini te hale „Energoinvesta“, to može biti opasno za lokalno stanovništvo", naglasila je Tanović. E. Halimić

’Energoinvest’ provodio eksperimente

"Kompanija „Energoinvest TAT“ je radila na separatorima pare u reaktorima. Dakle, oni su izrađivali dijelove i za nuklearne reaktore. Prilikom svog poslovanja naravno da su radili i određena testiranja i eksperimentirali. Nema tu neke misterije. Oni su imali jedno postrojenje koje je u to doba bilo vrhunsko i nije ga bilo lako napraviti. Nije mi čudno da je bivši „Energoinvest TAT“ posjedovao cezij", pojasnila je Tanović. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti