Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radionica "Ruralni turizam korak po korak" održana u Varešu

14.06.2014. 10:12 / Izvor: eKapija.ba

Prošle sedmice Općina Vareš je bila domaćin radionice pod nazivom „Ruralni turizam-korak po korak“ koje je organiziralo Udruženje Alterural iz Sarajeva u suradnji sa Općinom Vareš.  Učesnici, njih 17, bili su većinom pružaoci usluga u ruralnom turizmu i predstavnici NVO-a na području Općine Vareš dok su predavači bili iskusni i educirani Dušanka Selaković i Miroslav Ivanović iz Turističke zajednice iz Užica.

Kroz dva dana učesnici su imali priliku slušati predavanja o najvažnijim segmentima i pojmovima ruralnog turizma uključujući trendove i iskustva, značaj lokalne zajednice u ruralnom turizmu, turističke potrebe i profil turista te su imali priliku izraditi mapu resursa za područje svoga domaćinstva kao i trodnevnu ponudu za svoje domaćinstvo.

Za većinu učesnika ovo je bila prva radionica ovoga tipa na kojoj su imali priliku sudjelovati i svi su bili zadovoljni ponuđenim temama koje su ocijenili kao veoma korisne.

Činjenica je da na području Općine Vareš imamo velike potencijale za razvoj ruralnog turizma ali potrebno nam je još mnogo rada, truda i volje kako bi dostigli željeni nivo. U razgovoru  tokom ova dva dana učesnici su izrazili želju za više radionica ovog tipa na području Općine Vareš gdje će imati priliku steći potrebna znanja za razvoj svojih usluga na seoskim domaćinstvima kao i informacije o kategorizaciji domaćinstava. Učesnici su također izrazili želju i potrebu da se pružaoci usluga u ruralnom turizmu i predstavnici NVO-a na području Općine Vareš udruže i zajedno krenu u razvijanje ruralnog turizma u našoj lokalnoj zajednici.

Predavači su ohrabrili učesnike sa potvrdom da su i dosadašnja iskustva pokazala da takozvani "community approach" (pristup zajednice) je najefikasniji pristup u razvoju ruralnog turizma jer je ovaj tip turizma proizvod zajednice za što su potrebne sve snage uključujući lokalnu upravu kao i formalne i neformalne mreže, objavljeno je na web stranici Općine Vareš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti