Radionica "Švedski dizajn": Povezivanje dizajnera i proizvođača namještaja

11.03.2014. 10:50 / Izvor: Fena
Radionica 'Švedski dizajn': Povezivanje dizajnera i proizvođača namještaja

Na ALU u Sarajevu jutros je počela dvodnevna radionica o temi "Švedski dizajn", koju organizira USAID-Sida FIRMA projekt u BiH u okviru svoje aktivnosti "Poslovno povezivanje bh. drvnog sektora s dizajnerima".

Na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu jutros je počela dvodnevna radionica o temi "Švedski dizajn", koju organizira USAID-Sida FIRMA projekt u BiH u okviru svoje aktivnosti "Poslovno povezivanje bh. drvnog sektora s dizajnerima", a u sastavu izložbe "Sjajno!".

Radionici prisustvuju studenti produkt dizajna i predstavnici proizvođača namještaja u BiH, a njen cilj je upoznati učesnike o modernom švedskom dizajnu namještaja, dok će predstavnici bh. firmi dobiti i korisne informacije vezane za mogućnosti uspostavljanja poslovne saradnje s afirmiranim dizajnerima, a putem njih i s lancima distribucije namještaja u Švedskoj.

Radionicu vodii istaknuti švedski arhitekt Lars Pettersson koji se afirmirao u području dizajna namještaja i interijera, a njegov dizajn dio je stalnih kolekcija poznatih švedskih proizvođača namještaja. Zajedno sa njim je i njegov kolega Morgan Rudberg.

Prisutni na radionici imat će priliku saznati nešto više o švedskom tržištu namještaja, o trenutno aktuelnom dizajnu namještaja od punog drveta i tapaciranog namještaja, a bit će im ponuđen i generalni pregled tržišnih pokazatelja u Švedskoj, distributivnih kanala, prodavaca naveliko i njihovih specifičnih zahtjeva.

Također, na radionici će se analizirati i predstaviti tipične karakteristike i zahtjevi kada je u pitanju dizajn namještaja u Švedskoj te ponuditi smjernice za marketing i prodaju na tržištu namještaja.

U praktičnom dijelu radionice, prisutni će uz pomoć mentora razraditi, pripremiti i predstaviti nekoliko najpogodnijih proizvoda za švedsko, odnosno šire skandinavsko tržište.

Nataša Perković, asistentkinja na Odsjeku produkt dizajn ALU kazala je da Akademija vrlo često ima saradnju s dizajnerima iz drugih zemalja, a ovaj put švedski dizajneri će reći na koji način su sa švedskim proizvođačima stupili u kontak i proizvod iznijeli na tržište.

"Putem praktične radionice studenti će raditi sa švedskim dizajnerima na razvoju nekog proizvoda, nekog komada namještaja za naše firme. Tu su i predstavnici bh. proizvođača namještaja i oni će zajedno raditi na razvoju tih ideja i kasnije ćemo imati jednu kratku prezentaciju", pojasnila je Perković.

Arhitekt Lars Pettersson, pojašnjavajući važnost dizajna, istaknuo je da se švedski dizajn primjenuje i u drugim zemljama i regijama te da se može vidjeti u kineskim proizvodima.

Studenti koji prisustvuju radionici očekuju da će doći do potpunijeg saznanja gdje se bh. dizajn nalazi u odnosu na švedski.

Edis Vojić, student treće godine produkt dizajna na ALU, kazao je da ovakve radionice studentima proširuju vidike te da ovako saznaju koje su mogućnosti dizajna u Evropi i svijetu.

Projekt Poslovnog povezivanja bh. drvnog sektora s dizajnerima, pokrenuo je USAID-Sida FIRMA projekt u partnerstvu s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Razvojnom agencijom SERDA iz Sarajeva i Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Tokom otvaranja ove radionice prisutne je pozdravio i ambasador Švedske u BiH Stefan Frederik Schiller te Lukša Šoljan iz FIRMA projekta u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti