Radionica u PKFBiH: Kada je pravo vrijeme za ulagače i prodaju biznisa?

14.10.2019. 12:06 / Izvor: Fena
Radionica u PKFBiH: Kada je pravo vrijeme za ulagače i prodaju biznisa?

U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu danas je organizovana radionica o pripremanju preduzeća za ulaganje.

U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu danas je organizovana radionica o pripremanju preduzeća za ulaganje, a diskutovalo se i o privlačenju investitora, razvoju poslovanja i prepoznavanju pravog trenutka za prodaju dijela ili cjelokupnog biznisa.

Komora je radionicu pod nazivom „Spremnosti za ulaganje privatnog kapitala na zapadnom Balkanu“ organizirala u saradnji sa Svjetskom bankom, a vodili su je međunarodni stručnjaci iz oblasti finansijskog poslovanja. Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da je namjenjena malim i srednjim preduzećima, bh. kreatorima biznisa, da bi se približili modaliteti različitih vrsta ulaganja u njihove biznise, pa čak i do modaliteta prodaje biznisa.

"Oni su u svom poslovanju u ovom ambijentu zasad uglavnom okrenuti komercijalnim bankama, povremenim grant sredstavima, određenim vrstama poticaja i slično, a ovdje se radi o sasvim novim vrstama nuđenja biznisa privatnom kapitalu", naveo je Jašarspahić.

Oni će, kako je dodao, na cjelodnevnoj radionici sa ekspertima diskutovati o tome na koji način pripremati poziciju za potencijalnog ulagača, te na koji način odrediti kada je to najbolji momenat u razvoju određene kompanije da se dio biznisa, iz razloga privlačenja strateškog, dodatnog partnera, ponudi na prodaju tom privatnom kapitalu. Jašarspahić je naveo da čak postoje i incijative da bh. dijaspora formira jedan investicijski fond koji bi mogao da ide na ruku bh. biznisima.

"Radi se o biznisu koji već postoji, razvija se i treba dodatni potencijal da bi napravio iskorak. Upravo su to momenti koje želimo da približimo kroz ovu edukaciju. Dakle, kada se mala i srednja preduzeća u EU prodaju, te kada u određenom obimu 'uvlače' dodatni kapital, odnosno dodatnog partnera u svoju priču", dodao je Jašarspahić.

Sva preduzeća se suočavaju sa sličnim problemima, a kod nas je izlazak često povezan s penzionisanjem, dok se vani ljudi odlučuju na prodaju kad vide pravu priliku da zarade ili se počnu baviti nekim drugim poslom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti