Radnici Agencije za privatizaciju FBiH pokrenuli štrajk, traže deblokadu računa i neisplaćene plate

15.02.2021. 10:45 / Izvor: Fena
Radnici Agencije za privatizaciju FBiH pokrenuli štrajk, traže deblokadu računa i neisplaćene plate

Nisu dobili platu od septembra, nemaju zdravstveno, niti penziono osiguranje, ali imaju podršku direktora.

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) pokrenuo je štrajk upozorenja kojim traže da se Vlada Federacije BiH aktivno uključi u rješavanje deblokade računa Agencije, te omogući isplata plata uposlenicima za proteklih pet mjeseci sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović izjavio je da uposlenici, njih 25, nisu dobili platu od septembra te da nemaju zdravstveno, niti penziono osiguranje, te da imaju podršku direktora.

"Već je peti dan štrajka upozorenja i on će trajati narednih 30 dana. Pozivamo Vladu FBiH da primi ove ljude i da riješi ovaj problem trajno", izjavio je Kurtović ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu gdje su se okupili predstavnici sindikalne organizacije APF.  

Predsjednica Sindikalne organizacije APF Edita Krdžavić je, govoreći o razlozima koji su doveli do blokade računa, navela da se sredstva od privatizacije uplaćuju na fond Razvojne banke FBiH, da je Agencija uplatila 62,8 miliona KM 2016. godine, te da o utrošku sredstava odlučuje Vlada FBiH.

Krdžavić je dodala da je Vlada FBiH upoznata s teškim finansijskim stanjem Agencije koje je uzrokovano blokadom računa po osnovu rješenja o izvršenju na transakcijskim računima Agencije na osnovu presude Vrhovnog suda FBiH. Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi jer je visok iznos dosuđenih sredstava (3.618.471 KM plus pripadajuće zakonske zatezne kamate). Ukupan preostali dug, prema obračunu banke, iznosi 6.225.285 KM.

"Agencija je uspjela u zaštiti državnog kapitala, jer su ovom presudom vraćene dionice u vlasništvo Federaciji BiH. Cjelokupan teret, uključujući i investicije u preduzeće, pao je na Agenciju kao podnosioca tužbe i potpisnika ugovora o kupoprodaji proisteklog iz zakonskih ovlasti, a uime Federacije BiH kao vlasnika kapitala. Agenciji padaju na teret i zakonske zatezne kamate koje su u visini glavnice, a sve zbog dugogodišnjeg vođenja upravnog postupka i upravnog spora kod nadležnog suda i sudskog postupka za raskid ugovora", kazala je Krdžavić, dodajući da se potraživanja vezana za privatizaciju Feroelektra i za ulaganja u tu firmu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti