Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radnici Euro-Asfalta završili montiranje mosta na IX transverzali

08.01.2020. 17:08 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija faza izgradnje IX transverzale, montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, radnici firme Euro - Asfalt završili su montiranje kompletnog mosta na transverzali koja će spajati dva dijela općine Novi Grad.

Kako nam je potvrđeno iz firme Euro-Asfalt, glavnog izvođača radova, u narednim danima slijede pripremni radovi za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, nakon čega će se raditi asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Uporedo sa izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti radi montiranja konstrukcije mosta preko željezničke pruge.

Iako se radilo o izuzetno kompleksnom poslu, radnici firme Euro-Asfalt, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka sa kontaktnim vodovima i montirali most preko pruge.

Nakon što se završe radovi na nadvožnjaku, ostaje izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a u planu je da se i to uradi u ovoj godini. A da bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko – pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone.

Ukoliko kantonalna Skupština završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem IX transverzale završe.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti