Radnici GIKIL-a traže da kompanija nastavi nesmetano raditi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Radnici GIKIL-a traže da kompanija nastavi nesmetano raditi

25.07.2019. 15:45 / Izvor: Fena

Radnici Global ispat koksne industrije iz Lukavca očekuju da se što prije riješe probleme u ovoj tvornici, posebno sada kada je uhapšen Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a.

"Tražimo da se ovaj proces što prije okonča i da naša firma nastavi nesmetano raditi. Želim poručiti svim institucijama da mi radnici nećemo sjediti skrštenih ruku, jer ova firma ima perspektivu, ima tržište", poručio je danas na pres-konferenciji član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a Hajrudin Hodžić.

On je mišljenja da su, iako je zvanična prijava iz 2018. godine, ranija dešavanja i štrajkovi bili dovoljan povod da reaguje MUP, Sud i Tužilaštvo.

Mirsad Imamović iz Sindikata GIKIL-a kaže da se u ovoj tvornici nikada nije implementirao osnovni Ugovor o privatizaciji zbog čega su mnogi potpisnici tog ugovara danas pod istragama.

"U GIKIL-u danas radi oko hiljadu radnika. Ono na što smo mi radnici ukazivali jesu menadžerski ugovori u GIKIL-u. Nezamislivo je da u ovako siromašnoj državi ti ljudi imaju 5 ili 10 hiljada maraka plate. To je neprirodno za ovo društvo. Očito je da su svi žmirili i da ne bi radili ono što ima zakon nalaže", smatra Imamović.

Iz Sindikata hemijske industrije Bosne i Hercegovine kažu da im je drago što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona posvetilo pažnju situaciji u GIKIL-u.

"Ono što tražimo je da se ovaj postupak hitno okonča, a ne da se stavi u ladicu. Tražimo da se odgovorni, ako se dokaže da su odgovorni, budu procesuirani. Tražimo i da se sav novac, ako je izvezen iz BiH, bude vraćen ovdje. Naš osnovni zahtjev je da GIKIL nastavi s radom i da se očuvaju radna mjesta", izjavila je predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić.

Pramod Mittal je osumnjičen, uz još dvije osobe, za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a.

PODIJELI:

TAGOVI:

Hajrudin Hodžić

GIKIL

sud

novac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti