Radnici SCT-BBM-a kolateralna šteta: Naplata potraživanja još neizvjesna

08.10.2012. 10:23 / Izvor: eKapija.ba
Radnici SCT-BBM-a kolateralna šteta: Naplata potraživanja još neizvjesna

Nakon bankrota slovenskog SCT-a koji je radio na izgradnji sarajevske zaobilaznice kao kolateralana šteta ostali su radnici zajedničke firme pod nazivom SCT-BBM koji i nakon više od godinu dana još traže naplatu svojih potraživanja.

Senka Čelebić, predstavnica zaposlenika SCT- BBM, kaže da su pokušali pomoć tražiti od Cesta Federacije koje su bile naručilac i investitor u ovom poslu te Vlade Federacije, ali bezuspješno.

Navodi da su sve aktivnosti SCT-BBM-a bile poznate Cestama FBiH i prihvaćene sa njihove strane."Pošto je Vlada odobrila da većina kooperantskih firmi svoja potraživanja namire putem JP Ceste FBiH, investitora na projektu, i mi smo se obraćali njima radi naplate svojih potraživanja na isti način, tj. sa zahtjevom da spor riješimo mirnim putem. Medutim, dobili smo negativan odgovor", kaže nam Čelebić.

Iz Cesta su im, ističe, kazali daje apsurdno da radnici žele namiriti potraživanja od njih tj. od investitora. "Tačno je da mi želimo namiriti svoja potraživanja od JP Ceste FBiH, ali na teret sredstava SCT-a, koja je JP Ceste FBiH zadržala tj. isti put namirenja kao firme", objašnjava Čelebić. Podsjetimo, SCT je je podizvođačima ostao dužan 12 milijuna maraka, a Vlada je prije par mjeseci donijela odluku o davanju suglasnosti na Sporazum o djelimičnom razrješenju sudskog spora putem medijacije.

Radnici su se obraćali i Vladi FBiH, a čak su imali i obećanje da će se o njihovom pitanju raspravljati na sjednici koja je održana 19.9. 2012. "Opet nam se javila nada da će se donijeti pravedna odluka za radnike, jer je samo takvu zaslužujemo. Medutim, to pitanje je skinuto sa dnevnog reda. Iz Vlade nam nisu i pored inzistiranja dali razlog zašto je to urađeno", navodi ona.

Unatoč neuspjehu, Čelebić smatra da Ceste FBiH trebaju imati više razumijevanja, a da Vlada kao što je pokazala spremnost za direktno izmirenje potraživanja firmi koje su tražile kooperativne firme od SCT-BBM-a, potraživanja zaposlenika koja su predmet sudskog postaka pred Opštinskim sudom u Sarajevu riješi na isti način.

Kontaktirali smo i Ceste Federacije kako bi dobili komentar o ovom pitanju. Iz ove institucije napominju da je ugovor o izgradnji Sarajevske zaobilaznice sa izvođačem radova SCT d.d. Ljubljana potpisan 14.7.2007. godine, gdje su naručitelj posla, u ime Vlade Federacije BiH, bile Ceste Federacije BiH.

Napominju da je ugovor zaključen u skladu sa procedurama zaključenja međunarodnih ugovora i procedurama iz kreditnog sporazuma. Potpisivanjem ovog ugovora, izvođač se obavezao da će poštovati zakone i podzakonske akte države BiH, odnosno njenih entiteta. "Realizacija ugovora niti u jednom segmentu ne obavezuje investitora da izmiruje bilo kakva potraživanja prema zaposlenicima izvođača, jer bi, suprotnim postupanjem, Ceste FBiH prekoračile mandat koji imaju u tom pravnom odnosu", objašnjavaju iz Cesta Federacije.

Napominju da je SCT-BBM poslodavac i samostalno pravno lice u kojem su bile zaposlene oštećene strane te je isti, kao takav, dužan izvršavati obaveze prema svojim uposlenicima. "Pozitivna zakonska regulativa iz predmetne oblasti regulira postupak i način na koji uposlenici mogu ostvarivati svoja prava kod poslodavca, ukoliko poslodavac ne ispunjava ili ne može ispunjavati svoje obveze prema njima", kazali su nam iz Cesta Federacije.

Napominju i da se predmetna potraživanja ne mogu izjednačiti sa sporovima koji se tiču same realizacije projekta, niti se radi o istom pravnim osnovu kao kod potraživanja iz dosadašnjih parničnih postupaka. "Što se tiče garancije o dobrom izvršenju posla (eng. Performace Guarantee) za projekat Sarajevska zaobilaznica, LOT 1, koju je Ceste FBiH naplatilo nakon raskida ugovora sa SCT d.d. Ljubaljana, ističemo da je ta garancija pripada osnovnom Ugovoru za izvođenje radova te da, kao takva, nema nikakve veze sa potraživanjima uposlenika SCT-BBM, niti se njihova potraživanja mogu isplaćivati iz ovih sredstava", kazali su nam iz Cesta Federacije.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti