Radnici u RS-u uskoro dobijaju elektronske identifikacione kartice

20.11.2017. 08:02 / Izvor: Federalna.ba
Radnici u RS-u uskoro dobijaju elektronske identifikacione kartice

Karticu će imati svaki zaposleni radnik uz obavezu da je pokaže inspektorima koji će skeniranjem saznati status radnika u firmi.

Radnici u Republici Srpskoj uskoro bi trebali dobiti elektronske identifikacione kartice. Karticu će imati svaki zaposleni radnik uz obavezu da je pokaže inspektorima koji će skeniranjem saznati status radnika u firmi, kolika su mu primanja i da li je sve regularno u isplati. Cilj je stati u kraj radu na crno i zaštititi prava radnika.

Više od dvije godine Savez sindikata je s ciljem zaštite radnika radio na uvođenju identifikacionih kartica.

"Ta kartica bi trebala očitavati sve ono što je bitno iz radnog odnosa od iznosa plate, uplaćenih doprinosa, prijavljenog radnika. Naprosto olakšala bi rad inspektoratu i kontrolu sive ekonomije", kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

U Inspektoratu kažu da su s ciljem borbe protiv sive ekonomije samo u prošloj godini za devet mjeseci po ugovoru o radu kontrolisali 9.594 radnika, od kojih 604 radnika nisu imala ugovor. Dodaju da će mjere kao što je uvođenje ID kartica olakšati posao i povećati broj kontrola na terenu.

"Ukoliko posjeduje ID karticu, sasvim je jasno da ima zaključen ugovor o radu, i suprotno. Sada na terenu često nemamo odmah u trenutku kontrole dostupnu svu dokumentaciju te smo primorani da se koristimo bazama Poreske uprave", pojašnjava Duška Makivić, portparolka Inspektorata RS-a.

Poslodavci smatraju da je sada nedovoljan broj inspektora koji se bave radom na crno. Dodaju da bi uvođenje ID kartica bilo bacanje para.

„Bojimo se da to ne iziđe u neko administriranje i evidentiranje. Smatramo da lična karta ili neki drugi ID dokument ima dovoljno podataka na osnovu čega bi inspektor mogao prekontolisati da li je neko prijavljen ili nije“, kaže Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Čeka se da Ministarstvo finansija finalizuje izgled kartica. Do tada iz Vlade poručuju da se rad na crno i neuplaćivanje doprinosa radnicima mora zaustaviti.

„Iz pristojnosti prema onim ljudima koji rade legalno, korektno, koji plaćaju svoje doprinose i državi i radnicima, moramo biti malo agresivniji prema onima koji to izbjegavaju već dugi niz godina i onda svoje proizvode mogu davati po nižoj cijeni i imaju veću dobit i veće zarade“, naglašava Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS (SP).

Iako su iz Vlade ranije rekli da su novac za ID kartice već obezbijedili, nisu još precizirali kada bi tačno mogli očekivati njihovo uvođenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti