Radnicima BH Telecoma koji su u štrajku zabranjen ulazak u kompaniju

02.12.2020. 13:00 / Izvor: BHRT
Radnicima BH Telecoma koji su u štrajku zabranjen ulazak u kompaniju

Radnici obezbjeđenja fizički sprječavaju radnike da dođu na svoja radna mjesta, a pozvana je i policija.

Radnicima BH Telecoma koji su u štrajku je zabranjem ulazak u zgradu Direkcije BH Telecoma, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Radnici obezbjeđenja fizički sprječavaju radnike da dođu na svoja radna mjesta, a pozvana je i policija.

Danas je napravljen presedan s kojim se sindikat do sada nije susretao i koji predstavlja grubo kršenje sindikalnih i radničkih prava. Radnici obezbjeđenja fizički sprječavaju radnike da dođu na svoja radna mjesta, a pozvana je i policija. Sindikat neće pristati na ovakav tretman od strane poslodavca i poduzet će sve zakonom dozvoljene mjere da se osudi i prekine ova tortura radnika BH Telecoma.

Nakon što je Vlada FBiH mjesecima odbijala potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u Federaciji BiH, Sindikat BH Telecoma je donio odluku o organizovanju štrajka radnika te kompanije.

Štrajk je započeo 9. novembra 2020. godine i, bez obzira na razne pritiske, odvijao se bez većih problema. Sve vrijeme trajanja štrajka Sindikat BH Telecoma je pozivao Upravu kompanije i Vladu FBiH da sjednu za pregovarački sto i ispregovaraju Granski kolektivni ugovor kojim će biti zaštićena egzistencija nekoliko hiljada radnika i članova njihovih porodica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti