Radove na tunelu Bijela Vlaka naplaćuju već dvije godine

17.10.2016. 10:38 / Izvor: Oslobođenje
Radove na tunelu Bijela Vlaka naplaćuju već dvije godine

Izricanjem privremene mjere osiguranja sud je konstatovao da je Entea svoje obaveze izvršila.

Kupujmo domaće je lakše reći nego provesti u djelo. Građevinska kompanija Entea iz Sarajeva će 17. oktobra saznati da li će konačno uspjeti da naplati 1,6 miliona KM, koliko joj je trebalo biti isplaćeno prije dvije godine za radove koje su izvodili na tunelu Bijela Vlaka (poddionica autoceste A1 Zvirovići - Kravice).

ZASTOJ

Radnici ove kompanije su kao podizvođači uspješno realizovali projekat u kojem je nosilac bio konzorcij firmi OHL ŽS iz Češke i Niskogradnja iz Laktaša, a investitor JP Autoceste FBiH. Tunel je zvanično predat na upotrebu 17. septembra 2014, ali kada se očekivalo da se Entea za dobro urađen posao isplati, došlo je do zastoja.

Glavni izvođači su se naplatili, a podizvođač je ostao kratkih rukava, pa su u Entei pravdu odlučili potražiti na Općinskom sudu u Mostaru. Taj sud je 21. juna donio rješenje kojim se JP Autoceste FBiH po tužbi Entee određuje privremena mjera osiguranja kojom se Autocestama FBiH zabranjuje da konzorciju OHL ŽS - Niskogradnja isplate retenciju u iznosu od 5,7 miliona KM do okončanja parničnog postupka.

Izricanjem privremene mjere osiguranja sud je konstatovao da je Entea svoje obaveze izvršila, ali da nije uspjela naplatiti 1,6 miliona KM koje su s kamatom od 12 posto narasle na dva miliona KM.

TROŠAK

Općinski sud u Mostaru će, kako je saznalo Oslobođenje, 17. oktobra odlučivati o tome da li će ostati privremena mjera osiguranja ili će prerasti u trajnu - dok se ne isplati podizvođač. Iz Autocesta FBiH tvrde da nemaju ugovor s Enteom, nego s glavnim izvođačem, ali da će zaštititi domaće podizvođače.

Ipak, umjesto da se riješi problem s Enteom u JP Autoceste FBiH su angažovali advokata, čime su sebi stvorili dodatni nepotreban trošak javnog novca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti