Radovi na "Gazeli" kreću krajem avgusta - tokom sanacije saobraćaj neće biti obustavljen

17.08.2009. 10:50 / Izvor: Blic
Radovi na 'Gazeli' kreću krajem avgusta - tokom sanacije saobraćaj neće biti obustavljen

Rekonstrukcija mosta "Gazela" počeće krajem avgusta, najavio je za "Blic" Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu. On je rekao da će sanacija najprometnijeg mosta krenuti čim bude raseljeno nehigijensko naselje ispod njega, što je takođe planirano za ovaj mesec.

- Nema više čekanja. Rekonstrukcija "Gazele" sigurno će početi u avgustu. Novac je obezebeđen i sve je spremno za početak radova. Prethodno će biti raseljeno nehigijensko naselje, iako bi radovi mogli da krenu i bez toga. Tokom sanacije mosta saobraćaj neće biti obustavljen. Nekoliko traka svakodnevno će biti na raspolaganju vozačima - kaže Mrkonjić.

Da će rekonstrukcija "Gazele" početi uskoro, potvrdio je pre nekoliko dana i gradonačelnik Dragan Đilas. On je tada rekao da bi zbog obnove ovog mosta moglo da dođe do potpunog zakrčenja u saobraćaju i da bi bilo bolje da se prethodno završi ćurpija preko Ade Ciganlije.

- Žao mi je što nije bilo sluha za moj predlog da "Gazelu" obnavljamo koliko je neophodno do izgradnje novog mosta. Međutim, Republika je za ovaj posao uzela kredite tako da će se raditi onako kako je planirano - kaže Đilas.

Rekonstrukcija "Gazele" do sada je više puta odlagana, a ukoliko nadležni ispune dato obećanje, ovo će biti i prva njena sanacija nakon izgradnje, odnosno posle 38 godina. Predviđeno je da radovi traju 18 meseci, a za to vreme most će biti ojačan i to dovoljno da izdrži 165.000 automobila, koliko ih ovuda svakodnevno prođe.

Vrednost ovog projekta je 80 mil EUR. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Za izvođača radova na tenderu je izabrana austrijska firma "Strabag", dok je podizvođač domaća kompanija "Mostogradnja".

Najprometniji most

Iako je projektovan za 40.000 automobila, preko mosta "Gazela" dnevno pređe oko 165.000. Počeo je da se gradi 1966. godine, a završen 1971. i to kao deo autoputa "Bratstvo i jedinstvo". Ukupna dužina mosta sa pristupnim saobraćajnicama iznosi 3.395 metara, a širina kolovoza je 21,8 m (po tri trake u oba pravca širine 10 m, sa razdvojnicom od 1,5 m). Postoje i dve pešačke staze od po tri metra. "Gazela" se izdiže iznad Save 22.8 m tokom srednjeg vodostaja. Most je kombinacija grede i luka.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 17.08.09.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti