Radovi na Starom gradu obogatit će turističku ponudu Ljubuškog

20.07.2020. 08:14 / Izvor: Federalna.ba
Radovi na Starom gradu obogatit će turističku ponudu Ljubuškog

Projektom na Starom gradu Ljubuški, a kroz arheološka istraživanja, namjeravaju se poboljšati uslovi za stvaranje održive turističke ponude.

U toku su arheološka istraživanja na lokalitetu Stari grad Ljubuški. Istraživanja se provode u okviru projekta "FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori", koji finansira Evropska unija.

Projektom na Starom gradu Ljubuški, a kroz arheološka istraživanja, namjeravaju se poboljšati uslovi za stvaranje održive turističke ponude. One koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

"Ovo će značajno utjecati na turističku ponudu Ljubuškog, uz lokalitet Kravice, koji godišnje posjeti oko 300.000 ljudi. Ove godine manje jer je pandemija svugdje u svijeti. Što se tiče lokaliteta Starog grada, nadamo se da će se ovdje događati izložbe, predstave i slično", kaže Andrea Ćorić, stručni savjetnik za razvojne projekte Grada Ljubuškog.

Ovaj projekat, u vrijednosti 470.000 eura, provodi se u okviru programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji finansira Evropska unija, a implementiraju ga Grad Ljubuški kao nosilac projekta, Razvojna agencija Zapadnohercegovačkog kantona, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

"Ovdje ćemo izraditi jednu digitalnu turističku ponudu preko pametnih stolova. Izgradit ćemo pet staza, mapiranje. A područje provedbe su osim Ljubuškog i Široki Brijeg, Blagaj, Stolac, Trebinje i četiri općine u Crnoj Gori", napominje Radoslav Luburić, direktor Razvojne agencije ZHK-a.

Okončanje radova na obnovi kule u starom ljubuškom gradu očekuje se za dvije godine. S obzirom na to da će tokom provođenja projekta kulturna i prirodna baština biti sistemski popisana, a nova turistička ponuda kreirana i promovisana, sve to će doprinijeti jačanju turističke ponude i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti