Rafinerija nafte Brod obnovila transport naftnih derivata rijekom Savom koji je bio prekinut prije 20 godina

17.12.2009. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
Rafinerija nafte Brod obnovila transport naftnih derivata rijekom Savom koji je bio prekinut prije 20 godina

Nakon dvadeset godina 16.12.2009. godine je obnovljen transport derivata Rafinerije nafte u Brodu rijekom Savom.

"Prvim baržama bit će prevezena količina od oko 3.000 tona derivata za tržište crnomorskog regiona", istakao je direktor brodske rafinerije nafte Aleksandar Litvinjenko.

Po njegovim riječima, investicije u ponton pretakalište derivata na Savi iznosile su oko 850 hiljada eura i omogućavaju transport derivata baržama ovom rijekom.

Zamjenik generalnog direktora „Optima grupe“ Slavko Šćepanović ističe da su dugoročni planovi grupacije usmjereni na pozicioniranje na domaćem i stranom tržištu kroz investiciona ulaganja u rekonstrukciju i revitalizaciju naftnih postrojenja.

"Ukupna sredstva za ulaganja i finansiranje tekućeg poslovanja preduzeća naftne industrije u idućoj godini procjenjuju se na oko 210 miliona eura", rekao je Šćepanović.

Naglasio je i da će transport derivata nafte Savom omogućiti da se derivati na brži i ekonomičniji način transportuju do rumunske luke Konstanca, a odatle dalje u zemlje Evropske unije i svijeta.

"Projekat pokretanja proizvodnje u Rafineriji Brod, jedinog takvog kapaciteta u BiH, bio je izazov ne samo za kompaniju 'Njeftegazinkor' već i za sve institucije Republike Srpske i BiH", ističe i savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slobodan Rajlić.

Stvaranjem uvjeta za, kako kaže, nesmetan rad ovog kapaciteta i plasman proizvoda u skladu s postojećom legislativom doprinosi jačanju domaće privrede ta sigurnijem i kvalitetnijem snabdijevanju potrošača.

"Ono što ne smijemo zaboraviti jesu aktivnosti na poboljšanju kvaliteta proizvoda i jačoj kontroli procesa proizvodnje", naglasio je savjetnik ministra, napominjući da je Rafinerija kupila najsavremeniju opremu za novu laboratoriju od 6,4 miliona KM.

Rajlić je naglasio da će entitetska vlada, svojim inicijativama Vijeću ministara BiH i podrškom preduzećima izvoznicima, i dalje nastojati da zaštiti domaće proizvođače kroz insistiranje na primjeni istih uvjeta za sve potpisnice CEFTA sporazuma i uspostavljanju kontrole kvaliteta pri uvozu, što do sada nije slučaj.

Menadžment Rafinerije očekuje da će ostvareni izvoz derivata nafte transportovanih Savom imati značajno učešće, te da će se uskoro završiti zakonom propisana procedura koja će omogućiti carinjenje na prostoru Rafinerije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti