Vijesti

Rajko Ubiparip: Pomoć privredi od privatizacije "Telekoma"

10.05.2007. 13:03 / Izvor: biznis.ba

Ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi RS-a Rajko Ubiparip razgovarao je s predsjednikom Asocijacije proizvodnih preduzeća Blažom Buljićem i predsjednikom Konfederacije sindikata RS-a Obradom Belenzadom o problemima poslovanja proizvodnih preduzeća i mjerama koje entitetska vlada čini na poboljšanju uslova poslovanja privrednih subjekata.

Ubiparip je istakao da resorno ministarstvo raspolaže ograničenim sredstvima namijenjenim za pomoć izvozno orijentiranim preduzećima i za uvođenje menadžmenta kvaliteta, kao što je to bilo ranijih godina.

"Značajnija sredstva za pomoć privredi, pod povoljnim uslovima mogu se očekivati nakon okončanja postupka privatizacije Telekoma i bit će plasirana preko Investiciono-razvojne banke i očekujemo od preduzeća da ozbiljno pristupe izradi poslovnih projekata", rekao je ministar Ubiparip.

Osnovni zahtjevi Asocijacije proizvodnih preduzeća i Konfederacije sindikata odnose se na potrebu usvajanja Strategije privrednog razvoja RS-a, uz učešće poslodavaca i sindikata, te uvođenje standarda kvaliteta, kontrolu javnih nabavki i smanjenje broja nezaposlenih.

Ministar Ubiparip naglasio je da je Ministarstvo privrede, zajedno sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, pripremilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do kraja 2010. godine, kojom se predviđa stvaranje uslova za povećenje sadašnjeg broja zaposlenih u ovoj oblasti tri puta, te da se od preduzetnika očekuju konkretni programi na osnovu kojih će se ta strategija realizovati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti