Rajko Ubiparip: Pomoć privredi od privatizacije "Telekoma"

10.05.2007. 13:03 / Izvor: biznis.ba
Rajko Ubiparip: Pomoć privredi od privatizacije 'Telekoma'

Ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi RS-a Rajko Ubiparip razgovarao je s predsjednikom Asocijacije proizvodnih preduzeća Blažom Buljićem i predsjednikom Konfederacije sindikata RS-a Obradom Belenzadom o problemima poslovanja proizvodnih preduzeća i mjerama koje entitetska vlada čini na poboljšanju uslova poslovanja privrednih subjekata.

Ubiparip je istakao da resorno ministarstvo raspolaže ograničenim sredstvima namijenjenim za pomoć izvozno orijentiranim preduzećima i za uvođenje menadžmenta kvaliteta, kao što je to bilo ranijih godina.

"Značajnija sredstva za pomoć privredi, pod povoljnim uslovima mogu se očekivati nakon okončanja postupka privatizacije Telekoma i bit će plasirana preko Investiciono-razvojne banke i očekujemo od preduzeća da ozbiljno pristupe izradi poslovnih projekata", rekao je ministar Ubiparip.

Osnovni zahtjevi Asocijacije proizvodnih preduzeća i Konfederacije sindikata odnose se na potrebu usvajanja Strategije privrednog razvoja RS-a, uz učešće poslodavaca i sindikata, te uvođenje standarda kvaliteta, kontrolu javnih nabavki i smanjenje broja nezaposlenih.

Ministar Ubiparip naglasio je da je Ministarstvo privrede, zajedno sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, pripremilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do kraja 2010. godine, kojom se predviđa stvaranje uslova za povećenje sadašnjeg broja zaposlenih u ovoj oblasti tri puta, te da se od preduzetnika očekuju konkretni programi na osnovu kojih će se ta strategija realizovati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti