RAK: BH Telekomu, HT-u Mostar i M:telu dodijeljene dozvole za treću generaciju mobilne telefonije

26.03.2009. 14:18 / Izvor: Fena
RAK: BH Telekomu, HT-u Mostar i M:telu dodijeljene dozvole za treću generaciju mobilne telefonije

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila je u Sarajevu 26. marta 2009. godine dozvole za pružanje mobilnih usluga na univerzalnim mobilnim komunikacijskim sistemima (UMTS/3G) BH Telecomu Sarajevo, M:telu Banja Luka i HT-u Mostar.

Telekom operatori su za licencu dužni uplatiti po 15 miliona eura u sedam godina, s tim da su prve dvije godine grejs period.

Direktor RAK-a Kemal Huseinović kazao je da je dodjela dozvola za treću generaciju mobilne telefonije za BiH i njene građane značajan momenat i da će doprinijeti unapređenju ponude na telekom tržištu.

"Očekujemo da će uvođenjem treće generacije mobilne telefonije proširiti lepeza usluga na tržištu i da će ponuda biti još povoljnija za građane i da pratimo korak u tehnološkom razvoju s ostalim razvijenim svijetom", kazao je direktor telekom sektora u RAK-u Fikret Kasumagić.

U BiH ulaze nove tehnologije u telekom sektoru, istakao je predsjedik Uprave HT Mostar Stipe Prlić, a od naprednih tehnologija najviše koristi će imati sadašnji i potencijalni korisnici usluga.

Po riječima generalnog direktora BH Telecoma Nedžada Rešidbegovića, bh. tržište je spremno za nove usluge, a ovaj iskorak doprinijet će i daljnjem razvoju internetizacije i informatizacije bh. društva.

"Nadam se da će operatori i korisnici razvojem mreža osjetiti novu konkurentnost koja će se razviti između telekom operatora, a to znači bolje cijene, kvalitet usluge i zadovoljniji korisnici", kazao je generalni direktor M:tela Predrag Ćulibrk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti