Rashladna komora na aerodromu povećat će izvoz lako kvarljivih namirnica

25.01.2018. 08:33 / Izvor: TVSA
Rashladna komora na aerodromu povećat će izvoz lako kvarljivih namirnica

Izvoz lako kvarljive robe iz BiH, kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće i povrće - konačno će biti moguć od proljeća ove godine.

Izvoz lako kvarljive robe iz BiH, kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće i povrće - konačno će biti moguć od proljeća ove godine. Na Sarajevskom aerodromu ove sedmice počet će izgradnja rashladne komore. Investicija vrijedna više od 300.000 maraka povećat će mogućnosti bh. privrednika da svoje proizvode plasiraju na nova tržišta, prije svih arapskih zemalja. 

Zbog nedostatka rashladne komore nemoguće je bilo izvoziti prehrambene prozvode preko sarajevskog aerodroma napokon taj se problem rješava.

Iz Opštine Ilidža ističu da su izdali sve potrebne papire za gradnju rashladne komore i proširenje kapaciteta aerodroma.

Gradnja rashladne komore kapaciteta 80 tona odnosno 64 euro palete, ističe uprava Aerodroma, počinje 25 januara. Radovi bi, kažu, trebali biti okončani za 60 dana.

"Rashladna komora ima će površinu od 230 m2 sa temperaturom od 0 do 5 stepeni i biće usklađeno sa potrebama za proizvode koji traže taj režim", rekla je za TVSA Belma Čurković, Aerodrom Sarajevo.

Gradnji rashladne komore posebno se raduju prerađivači mlijeka jer do sada nisu mogli izvoziti avionom, posebno u arapske zemlje.

"Za nas to znači da će za par sati avionom jogurti i pavlake biti na policama katarskih prodajnih lanaca", naglašava Adin Fakić, direktor Milkosa.

Fakić ističe da plasman brodom nije mogao biti realizovan za proizvode s kratkim rokom trajanja, jer plovidba do zemalja Zaliva traje i do 30 dana.

Dobijanje novih tržišta znatno će, kaže Fakić, povećati naš izvoz jer, nakon trogodišnje pauze, plasman u Evropu ide u manjem obimu od očekivanog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti