Raspisan javni poziv: Podrška konkurentnosti kompanija i starih zanata

19.12.2018. 10:59 / Izvor: Akta.ba
Raspisan javni poziv: Podrška konkurentnosti kompanija i starih zanata

Općina Novi Grad Sarajevo putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj raspisala je javni poziv zainteresiranim privrednim subjektima za ostvarivanje podsticaja.

Općina Novi Grad Sarajevo putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj raspisala je javni poziv zainteresiranim privrednim subjektima za ostvarivanje podsticaja s ciljem podrške privredi, odnosno konkurentnosti kompanija i starih zanata.

Kako je kazao Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad poziv privrednim subjektima za ostvarivanje  podsticaja za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga privrednih društava i za dokvalifikaciju/prekvalifikaciju u oblasti tradicionalnih i starih zanata, prvi put je raspisan ove godine, a u skladu sa Odlukom o podsticajima privredi i zapošljavanju i programom rada Službe za 2018. godinu.

"Prvi dio odnosi se na sufinansiranje troškova certificiranja koja bi našim kompanijama poboljšala konkurentsku prednost na domaćem i inostranom tržištu. Certifikacija se odnosi na proizvodne procese, proizvode ili usluge koji su sve češći zahtjev potrošača/kupaca ili trgovačkih lanaca koji su kupci tih prizvoda ili korisnici usluga. Drugi dio javnog poziva odnosi se na prekvalifikaciju/dokvalifikaciju starih zanata, odnosno na sufinansiranje troškova koje će Općina realizirati kroz obrazovanje kod obrtnika. Na taj način pomažemo održivosti starih tradicionalnih zanata, jer je poznato da ih je sve manje u društvu i generalno u privredi", pojasnio je Kahrović.

Pravo učešća za ostvarivanje podsticaja za certificiranje imaju privredna društva sa sjedišem na teritoriji općine Novi Grad, dok za ostvarivanje podsticaja za dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju pravo učešća imaju obrti iz oblasti tradicionalnih i starih zanata čiji vlasnici imaju prebivalište na području Novog Grada, a obrt obavljaju kao osnovnu djelatnost na području Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti