Raspisan poziv za dodjelu povoljnih kredita za razvoj poduzetništva

25.10.2017. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Raspisan poziv za dodjelu povoljnih kredita za razvoj poduzetništva

Krediti su sa rokom povrata do sedam godina, grace periodom do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1,5%.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni poziv za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta.

Kreditna sredstva će se plasirati putem Razvojne banke  FBiH s rokom povrata do sedam godina, grace periodom do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1,5%.

Na poziv se mogu prijaviti subjekti male privrede čije je sjedište na području Federacije, a nalaze se u većinskom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje dva zaposlena pa neodređeno vrijeme.

"Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 KM, a maksimalan iznos kredita određen je u zavisnosti od broja zaposlenih osoba u subjektu male privrede i to na sljedeći način: do 200.000 KM za subjekte male privrede koji imaju od 2 do 9 zaposlenih, do 300.000 KM za subjekte male privrede koji imaju od 10 do 49 zaposlenih, do 400.000 KM za subjekte male privrede koji imaju od 50 do 249 zaposlenih", navodi se u pozivu Ministarstva. 

Odobrena kreditna sredstva mogu se koristiti najmanje u 70-postotnom iznosu za finansiranje stalnih sredstava, a najviše do 30% odobrenih kreditnih sredstava subjekti male privrede moći će koristiti za nabavku repromaterijala/sirovina.

Kriteriji za utvrđivanje rang liste potencijalnih korisnika kredita su vrsta djelatnosti, namjena utroška sredstava, povećanje zaposlenosti, izvori - način finansiranja, broj zaposlenih, ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti), dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

​Subjekti male privrede mogu ostvariti pravo na dodjelu finansijskih sredstava samo po jednom javnom konkursu koji raspisuje ovo Ministarstvo u tekućoj godini (kredit ili grant).

Prijave se dostavljaju do 15.11.2017. godine (srijeda), odnosno prihvataju se prijave koje imaju poštanski pečat najkasnije sa navedenim datumom.

Neblagovremene prijave, prijave koje nemaju sve potrebne elemente kao i prijave koje ne ispunjavaju uslove ovog javnog konkursa bit će odbačene, navodi se u pozivu Ministarstva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti