Raspisan poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta u KS

07.05.2020. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Raspisan poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta u KS

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo osiguralo finansijska sredstva kojima će upravo u ovim izazovnim vremenima osnažiti sektore sporta i kulture.

Bez obzira na tešku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja je pogodila sve segmente društva, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo među prvima je osiguralo finansijska sredstva kojima će upravo u ovim izazovnim vremenima osnažiti sektore sporta i kulture.

S tim u vezi, posljednjeg dana aprila resorno ministarstvo je, svjesno činjenice da će upravo kultura i sport imati i jednu od presudnih uloga u ozdravljenju i socijalizaciji društva u vremenu pred nama, raspisalo “Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2020. godinu”.

Njegovom realizacijom pokušat će se pomoći ovim oblastima koje su vrlo snažno pogođene ovom svjetskom pandemijomikoje će se,prema procjenama stručnjaka, od ove nesreće oporavljati godinama. 

"Ministarstvo kulture i sporta KS je, pored već obezbjeđenih sredstava za sve zaposlene u javnim ustanovama kulture i sporta, raspisalo i ovaj javni poziv koji će biti otvoren do ponedjeljka, 01. juna 2020. godine. Za ovu namjenu obezbjeđen je iznos od oko 9.000.000 KM", rekao je Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dodao je kako jeneophodno u ovakvim trenucima stvoriti pretpostavke i otvoriti mogućnosti umjetnicimai sportistima, udruženjima, organizacijama da stabilizacijom zdravstvene i ekonomske situacije zajedno raden a promovisanju društvenih vrijednosti, i time boljeg i kvalitetnijeg života stanovnika Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH. 

"Odlučni smo da iz raspoloživih sredstava podržimo sve kvalitetne projekte. Kultura i sport mogu biti među predvodnicima oporavka društva, nosioci pozitivnih promjena za društvo u cjelini i imati ogroman utjecaj i na ekonomiju i turizam. Zbog toga cilj nam je bio da raspisivanjem ovog javnog poziva nastavimo borbu za osnaživanje i razvoj sektora kulture i sporta, jer oni mogu biti lideri napretka države", naglasio je ministar Alikadić.

Pravo prijave iz područja kulture imaju pravna i fizička lica, a posebno udruženja, fondacije, organizacije, pojedinci, umjetnici i kulturni stvaraoci. U oblasti sporta pravo prijave za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata iz sporta i sportskih priredbi imaju klubovi, sportska društva, udruženja sportskih klubova – sportski savezi, fizička lica (sportisti pojedinci) i druga pravna lica sa projektom iz sporta.

Nakon analiza prispjelih aplikacija, Ministarstvo će objaviti preliminarnu listu aplikanata koji su zadovoljili pravno-formalne uslove poziva, kao i one koji to nisu. 

Kriteriji, prijava i obrasci za učešće u Javnom pozivu za sufinansiranje projekata kulture i sporta sredstvima Ministarstva kulture i sporta KS za 2020. godinu pogledajte na ovom LINKU. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti