Raspisan tender: Za novi pravni tim Vlada planira 3,6 miliona KM

15.08.2019. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Raspisan tender: Za novi pravni tim Vlada planira 3,6 miliona KM

Vlada FBiH objavila je poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga - pravne usluge u postupku arbitraže pred međunarodnim arbitražnim sudom - MOL/INA.

Vlada FBiH objavila je poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga - pravne usluge u postupku arbitraže pred međunarodnim arbitražnim sudom - MOL/INA

Pravne usluge se odnose na učestvovanje i rad po fazama arbitražnog postupka u predmetu MOL-INA protiv Federacije Bosne i Hercegovine (Predmet br. 18596/GZ/MHM) u postupku arbitraže pred Međunarodnim arbitražnim sudom Međunarodne trgovačke komore, te pružanje usluga pravne pomoći, savjetovanja, zastupanja i poduzimanja svih ostalih potrebnih pravnih radnji u vezi sa navedenim predmetom.

S obzirom da se, u predmentoj nabavci, radi o sukcesivnom izvršenju usluga, ukupna procjenjena vrijednost nabavke za tri godine iznosi 3,6 miliona KM bez PDV-a.

Shodno tome, procijenjena vrijednost nabavke za 2019. godinu iznosi 1,2 miliona bez PDV-a, kao i za 2020. i 2021. godinu.

Podsjetimo, Vlada FBiH ostala je bez pravnika koji su je zastupali pred Međunarodnim arbitražnim sudom vezano uz tužbu konzorcija INA-MOL protiv Federacije u aprilu ove godine.

Kako bi spremno bila dočekana arbitraža sa INA-om, koja je u bila u fazi mirovanja od 07.01.2016, Vlada se dala u potragu za novim pravnim timom.

Dosadašnji pregovori nisu rezultirali utvrđivanjem činjenica u skladu sa članom XI. tačka g. Ugovora o dokapitalizaciji kojim se Vlada obavezuje da će namiriti obaveze koje se odnose na period prije 31.12.2005.. a koje nisu iskazane u Bilansima na taj dan.

Iako je postupak u stanju umovanja, prema raspoloživoj dokumentaciji prijeteća šteta je procijenjena na 65 miliona KM. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti