Raspisana tri nova oglasa za zapošljavanje medicinskog osoblja iz BiH

07.12.2017. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Raspisana tri nova oglasa za zapošljavanje medicinskog osoblja iz BiH

Potrebno je najmanje 30 medicinskih medicinskih i pedijatrijskog smjera, koji mogu da se prijave do kraja godine

Da potreba zemalja Evropske unije za radnom snagom u BiH ne jenjava, najbolje potvrđuju tri aktuelna oglasa na sajtu Agencije za rad i zapošljavanje BiH u kojima se traži u Njemačkoj traži veliki broj medicinskih tehničara i njegovatelja.

U pitanju je više zdravstvenih ustanova, a jedna od njih je klinika "RoMed" u Rouzejhajmu koja traži 15 medicinskih tehničara pedijatrijskog smjera za rad na odjeljenju neonatologije.

Bruto plata u ovoj klinici je, kako se navodi u oglasu koji je otvoren do 28. decembra, od 2.109 do 1635 eura uz dodatke za noćnu smjenu, rad vikendom i praznicima.

Medicinski tehničari potrebni su i Univerzitetskoj bolnici Bon, gdje najniža plata iznosi 2.300 eura ne računajući naknade za noćnu smjenu, rad vikendom i praznicima.

Kako je navedeno u ovom oglasu, potrebno je najmanje 30 medicinskih medicinskih i pedijatrijskog smjera, koji mogu da se prijave do kraja godine.

U pozivu za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj putem 'Triple Win projekta", gdje broj radnika, kao i rok prijave nije ograničen, navodi se da je početna brugo plata za njegovatelja 1.900 eura.

Medicinari i njegovatelji iz BiH već nekoliko godina odlaze u Njemačku putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a portparol ove agencije Boris Pupić kaže da ove godine trbuhom za kruhom otuišlo iz BiH manje medicinara i njegovatelja u odnosu na lani.

"Od početka godine do danas u Njemačku preko nas otišla su 732 državljanina BiH, dok je lani posao dobilo 1.079 medicinara i njegovatelja", rekao je Pupić.

Kao osnovni razlog manjeg broja odlazaka Pupić navodi gužve u Ambasadi Njemačke u BiH, gdje se zbog velikog interesovanja za dobijanje vize čeka i nekoliko mjeseci.

Koliko se čeka najbolje zna Banjalučanka Jelena P. koja je zahtjev za termin za razgovor ambasadi poslala početkom maja.

"Termin još nisam dobila. Iako su mi ljudi, koji su prije mene predali zahtjev, pričali da se na termin čeka i po nekoliko mjeseci, vjerovala sam da ću ipak u decembru uveliko raditi u Njemačkoj. Međutim, ništa od toga", požalila se ona.

Prema riječima Borisa Pupića, za prvih deset mjeseci ove godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Slovenijuje otišlo da radi 8.132 građanina BiH raznih zanimanja.

"Za Sloveniju je od 2013. godine do 31. oktobra izdato 18.118 radnih dozvola", rekao je Pupić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je radna snaga iz BiH posta je jeftinija i od one u Kini zbog čega je u evropski zemljama sve traženija.

"Veliki broj odlaze pokazuje da je poslovni ambijnt i mogućnost zaposlenja u BiH gotovo nikakav", kazao je Pavlović.

U Njemačkoj potražnja radnom snagom raste iz dana dan pa je tako u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što 175.000 više nego u istom periodu prošle godine.

Koliko poslodavci vape za medicinskim radnicima svih profila potvrđuje i podatak da pojedini onima koji im I nađu radnika plaćaju i po 1.000 evra.

Za IT sektor i programiranje najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, mehatroničari, a velika ponuda poslova vlada i u sektoru građevine i transporta. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti