Raspisani opći izbori u BiH 2014: Glasanje u nedjelju, 12. oktobra

16.05.2014. 08:44 / Izvor: Oslobođenje
Raspisani opći izbori u BiH 2014: Glasanje u nedjelju, 12. oktobra

Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora u BiH 2014. godine.

Izbori će biti održani u nedjelju, 12. oktobra, za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Odobreno 8.874.000 KM

Usvojeno je i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, kojim su precizirani svi rokovi i izborne radnje bitne za sve učesnike u izbornom procesu. Kako je naglašeno na jučerašnjoj pres-konferenciji, političke stranke i neovisni kandidati od 15. do 30. maja, do 16 sati, mogu podnijeti prijavu za ovjeru učešća na izborima.

Govoreći o finansiranju izbora, predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić je naglasio da je u proračunu institucija BiH za 2014. godinu odobreno 8.874.000 KM, što je u poređenju sa izborima iz 2010. godine (8.492.000 KM) nešto više novca. Kada je riječ o naknadama za biračke odbore, one će iznositi 4.851.000 KM.

- Nakon što CIKBiH provjeri podnesene prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata, kandidatske liste se dostavljaju od 2. do 14. jula. Zaključivanje konačnog biračkog spiska će biti 28. avgusta. Izborna kampanja počinje 12. septembra. Nakon izbornog dana, 12. oktobra, imamo rok od 30 dana da objavimo rezultate. Preliminarne ćemo objaviti u ponoć na dan izbora, a konačne potvrditi najkasnije do 11. novembra 2014, pojasnio je predsjednik CiK-a BiH.

Brčko i Mostar

Govoreći o glasačima iz distrikta Brčko, član CIK-a Suad Arnautović je pojasnio da distrikt nije kanton i da kao takav ne može birati nijednu kantonalnu skupštinu.

- Tu je jedna velika diskriminacija, koja nije riješena ni amandmanom 1. na Ustav BiH. Na zakonodavstvu je da to pitanje što prije riješi, rekao je Arnautović.

Navodeći da lokalni izbori u Mostaru još nisu održani, Mikić je kazao da su očekivali da će zakonodavac do dana raspisivanja izbora riješiti taj problem.

- To se nije desilo. Očekivali smo da danas raspišemo izbore i za Grad Mostar, Gradsko vijeće Mostara. Nismo to mogli, jer nije implementirana odluka Ustavnog suda BiH, nije zakonodavac riješio ono što je trebao. Kad god to bude riješeno, mi smo spremi raspisati lokalne izbore za ovu izbornu jedinicu, kazao je Mikić.

Glasanje u inozemstvu

Na sjednici je utvrđen i presjek Centralnog biračkog spiska (CBS) sa datumom 14. maj i konstatirano da se na njemu nalazi 3.231.031 birač, od toga u Federaciji BiH 2.011.717 i u Republici Srpskoj 1.219.314.

- Pored pasivne, imamo i aktivnu registraciju birača koja se odnosi na birače koji glasaju iz inozemstva. Onim biračima koji su na zadnjim izborima bili registrirani da glasaju iz inozemstva, CIK će poštom dostaviti obrazac, naglasio je Mikić, te pozvao birače koji borave izvan BiH da se prijave za glasanje do 29. jula.

Ko će štampati listiće?

Na pitanje novinara da li su tačne tvrdnje da će firma Atlantik bb iz Banje Luke štampati glasačke listiće, predsjednik CIKBiH Stjepan Mikić je odgovorio kako nema ideju odakle novinarima takve informacije jer niti jedan od sedam članova CIK-a to još ne zna.

- Prijavljene su četiri firme, među njima jeste i firma Atlantik, ali još nismo donijeli odluku o izboru, rekao je Mikić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti