Rasplet afere "Respiratori" u Republici Srpskoj

03.08.2020. 09:51 / Izvor: BHRT
Rasplet afere 'Respiratori' u Republici Srpskoj

Pitanje sporne nabavke respiratora u Republici Srpskoj pred Parlamentarnom skupštinom BiH pokrenuo je član Istražne komisije i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Agencija za javne nabavke BiH podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajne prijave protiv Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za određene nabavke koje su provedene tokom pandemije, između ostalog, i nabavke respiratora. Predmet u slučaju višemilionske nabavke respiratora, koju je Fond zdravstvenog osiguranja kupio od firme “Medietik”, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Pitanje sporne nabavke respiratora u Republici Srpskoj pred Parlamentarnom skupštinom BiH pokrenuo je član Istražne komisije i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. On je na svom fejsbuk profilu objavio podatke o spornoj nabavci, prema kojoj je firma Medietik uvezla respiratore u vrijednosti od 4 miliona maraka, a prodala Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za 15,1 milion. Razliku od 11 miliona maraka nazvao je Kovid otimačinom. Kaže da je preko Medietika nabavljeno gotovo 200 različih vrsta respiratora koji su isporučeni nakon dva do tri mjeseca, što je apsurd ako je hitna nabavka.

Branislav Borenović, član Istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH, "Njihova tržišna cijena je 25.000 do 30.000 maraka, pet puta manja nego što je platio Fond. Nas ne zanimaju privatne kompanije, već onaj ko je naručio, zloupotrijebio javna sredstva i novac građana i nekome omogućio ekstra profit, enormnu korist. Vjerovatno je to neka vrsta dogovora, jer se sve završilo za jedan dan, kompletan ugovor, isplata, avans.“

U Fondu zdravstvenog osiguranja nisu htjeli komentarisati prijavu Agencije. U ranijim izjavama su rekli da Fond ne može da zna niti ima uvid u cijene po kojima privredni subjekti od proizvođača kupuju respiratore.

Fond zdravstvenog osiguranja - "Nećemo ništa komentarisati dok istražni organi ne završe svoj dio posla i utvrde činjenično stanje. Agenciji za istrage i zaštitu BiH smo dali svu traženu dokumentaciju i dalje smo na raspolaganju.“

Sada već bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin otvoreno je govorio o kršenju Zakona o javnim nabavkama tokom pandemije i spornim nabavkama respiratora u oba entiteta, zbog čega članove Istražne komisije ne čudi što je nakon toga smijenjen, jer je ukazao na problem korupcije.

Dragan Mektić, član Istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH fono izjava - "Motiv je bio da se iskoristi ova pandemija da se zloupotrijebi i da se omoguće procedure i direktni sporazumi kako bi se moglo mesetariti oko novca . Žrtva svega toga je direktor Salčin koji je odmah nakon toga smijenjen.“

Stav Transparensi Internešnela je da treba mijenjati Zakon o javnim nabavkama, jer su prekršajne kazne male i nisu u srazmjeri sa težinom učinjeg djela.

Srđan Traljić, projektni istraživač u Transparency International BiH - "U slučaju nabavke respiratora Fonda zdravstvenog osiguranja ako je utvrđeno da je zakon prekršen besmisleno je izricati kaznu od 300 maraka, ako se radi o cifri od 26 miliona.“

Članovi Istražne komisije BiH očekuju od Tužilaštva BiH da procesuira i sankcioniše odgovorne u kovid aferi. U Tužilaštvu BiH nisu mogli komentarisati u kojoj je fazi ovaj slučaj, jer je postupajući tužilac na godišnjem odmoru.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti