Raspodjela transfera lokalnim samouprava jedna od tema Saveza općina FBiH

21.09.2020. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Raspodjela transfera lokalnim samouprava jedna od tema Saveza općina FBiH

Bit će govora o neprihvatanju inicijative Saveza općina i gradova FBiH od strane Vlade Federacije BiH za produženje važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH bit će održana 23. septembra na Ilidži.

Na sjednici će biti riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i o aktivnostima Saveza na izradi analize uticaja koronavirusa na socioekonomski i financijski položaj jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, bit će govora o neprihvatanju inicijative Saveza općina i gradova FBiH od strane Vlade Federacije BiH za produženje važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Savez općina i gradova FBiH zajedno sa Ambasadom Švicaraske u BiH i UNDP-om podržava uspostavljanje financijskog mehanizma za lokalni razvoj u Federaciji BiH. Ovaj mehanizam bi podrazumijevao uspostavljanje pristupa za dodjelu sredstava za projekte jedinica lokalne samouprave na konkurentnoj osnovi, uz primjenu jasnih kriterija i transparentnog postupka odabira zasnovanog na praksama Evropske unije. Predviđeno je je da bi ukupan iznos sredstava, koji bi bio dostupan za projekte jedinica lokalne samouprave iznosio jedam milijun KM, što bi uključivalo 800.000 KM, osiguranih u oviru Projekta i 200.000 KM osiguranih od strane Vlade FBiH u okviru tekuće budžetske rezerve, za tekuću godinu.

Članovi Predsjedništva Saveza bit će informirani o procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu okvirne politike "Unaprjeđenje vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine".

Također će biti govora o zakonima, Zakon o građevinskom zemljištu i dr.

Bit će najavljen i nastavak održavanja radionica za jedinice lokalne samouprave o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu koje Savez organizuje u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prva radionica je održana u Mostaru, a preostale su planirane za Sarajevo, Tuzlu i Bihać.

Na sjednici će biti uručene zahvalnice članovima organa i tijela Saveza općina i gradova FBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti u proteklom mandatu.

Sjednica će biti održana u Malak Regency Hotel na Ilidži, s početkom u 11h.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti