Raspoređena sredstva s jedinstvenog računa za pogođene poplavama

30.07.2014. 17:20 / Izvor: eKapija.ba
Raspoređena sredstva s jedinstvenog računa za pogođene poplavama

Sredstva u iznosu od 10.163.377,40 KM koja su do sada prikupljena bit će raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Brčko Distriktu BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o rasporedu financijskih sredstava osiguranih iz Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu i sredstava prikupljenih na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora za pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama u svibnju 2014.

Sredstva u iznosu od 10.163.377,40 KM koja su do sada prikupljena bit će raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Brčko Distriktu BiH.

Sva financijska sredstva koja budu prikupljena na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora nakon donošenja ove odluke raspoređivat će se u ovim dogovorenim omjerima.

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko Distrikt BiH dužni su da ova sredstva doznače kantonima i općinama sukladno procijenjenim štetama i potrebama prezentiranim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu te da o utrošku sredstava podnesu izvješće Vijeću ministara BiH.

U povodu zaključaka Predsjedništva BiH s 51. redovite sjednice koji se odnose na implementaciju financijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini, koja su prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, zaključeno je da Vijeće ministara podržava princip transparentne, odgovorne i učinkovite implementacije financijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji, te će od svih sudionika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interesorna radna skupina Vijeća ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, koja je pozvana da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterija, a nositelj aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Također, pozivaju se nadležne entitetske i kantonalne institucije, kao i institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, da bez odlaganja urade kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove i projekte oporavka i obnove koji će biti financirani ovim sredstvima.

Ministarstvo financija i trezora zaduženo je da, sukladno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, bez odlaganja poduzme potrebne aktivnosti i ubrza proceduru za zaključivanje financijskih, kreditnih i drugih sporazuma s državama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim financijskim institucijama koji su neophodni za implementaciju financijskih sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Zadužena su državna ministarstva komunikacija i prometa te financija da u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima odmah poduzmu aktivnosti kako bi se ubrazala realizacija EBRD kredita i stvorile mogućnosti za realokaciju ovih sredstava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti