Rast cijena hrane utiče i na restorane

29.06.2019. 09:26 / Izvor: Oslobođenje
Rast cijena hrane utiče i na restorane

U posljednjih nekoliko sedmica/mjeseci cijene u pojedinim restoranima i drugim objektima u kojima se može jesti u Sarajevu su porasle.

U posljednjih nekoliko sedmica/mjeseci cijene u pojedinim restoranima i drugim objektima u kojima se može jesti u Sarajevu su porasle. Požalili su nam se tako neki građani da je u nekim objektima cijena porasla za marku do dvije i da su na pitanje zbog čega su cijene povećane dobili odgovor da je to zbog toga što su imali puno posla. Nema to baš mnogo smisla, pogotovo nakon što sam od predsjednika Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amira Hadžića čula da se ugostitelji, ustvari, trude da smanje cijene, kako bi privukli što više gostiju.

Ponuda

"Konkurencija u ovoj oblasti, pogotovo u Sarajevu, ogromna je i tu je vječita borba za to ko će privući više gostiju. Činjenica jeste da su od početka godine cijene hrane i energenata porasle, pa je moguće da su cijene u pojedinim ugostiteljskim objektima rasle i zbog toga, ali može biti i zbog toga što su pojedini ugostitelji željeli da naprave selekciju gostiju. To je i zakon dozvolio jer je ugostiteljima omogućeno slobodno formiranje cijena, ali uz uslov da to sve bude zavedeno u knjigama, kao i na zvaničnim cjenovnicima", poručio je Hadžić.

Potvrdio nam je i federalni inspektor Elmir Ramić kako se nisu do sada bavili promjenama cijena u ugostiteljskim objektima, jer “to nije regulisano zakonom. Formiranje cijena je slobodno, s tim da sve mora biti zavedeno u knjigama”.

"Kada je u pitanju kontrola isključivo cijena, u oblasti turizma i ugostiteljstva za prvih pet mjeseci tekuće godine u Republici Srpskoj izvršeno je preko 650 kontrola, od čega su u 34 slučaja utvrđene određene nepravilnosti. Najveći broj nepravilnosti odnosio se na neisticanje cijena", kazali su nam iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

"Mi promovišemo ovaj grad i turizam kroz ugostiteljsku ponudu, a činjenica je da za pet eura u srcu Baščaršije u Sarajevu bilo koji gost može jesti i popiti kafu, što nije slučaj ni u jednoj drugoj zemlji, jer svugdje drugo morate izdvojiti mnogo više para i za hranu i za sve druge usluge. Treba pomenuti i kako i u ugostiteljsko-turističkoj ponudi ima svega, pa čak i nelegalnih objekata koji daju nerealno niske cijene, što nije dobra promocija grada i države jer kada gost čuje da je nešto prejeftino, onda može pomisliti da nešto tu nije u redu", kazao je Hadžić.

Opterećenja

Da nije lako ugostiteljima, smatra i Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara, koji je kazao kako eventualna povećanja cijena ne treba gledati jednostrano.

"Da bismo odredili koja je ispravna cijena u ugostiteljskim objektima, restoranima, moramo vidjeti kakve su cijene namirnica, a znamo da su one rasle u proteklom periodu, te trebamo u obzir uzeti i namete koje ugostitelji plaćaju. Što se tiče Mostara, nismo primijetili da je neko povećavao cijene, makar ne za sada", kazao je Bago, te dodao kako im se još niko ni od građana nije žalio.

Činjenica jeste da ugostitelji imaju mnogo nameta, da su cijene namirnica više, ali isto tako je i činjenica da standard u državi ne raste, te da se u pojedinim objektima koji su povećali cijene hrane i penzioneri, pa ako i to uzmemo u obzir, onda stvarno nema smisla da cijena jednog jela preko noći poraste za dvije marke, i to u objektu koji ne važi za ekskluzivni restoran, kao ni to da ćevapi postanu ekskluzivno jelo koje mogu jesti samo oni sa dubljim džepom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti