Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Raste broj zaposlenih u FBiH, skoro 9.000 više od 5. maja

19.06.2020. 13:26 / Izvor: Akta.ba

Po podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji na dan 15. juna 2020. po prebivalištu osiguranika iznosi 516.346.

Navode da je od početka pandemije u Federaciji BiH na dan 5. maja 2020. zabilježen najmanji broj zaposlenih od 507.607. U međuvremenu broj zaposlenih je povećan i na dan 15. juna 2020. (prema prebivalištu osiguranika) veći je za 8.739.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

"Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Porezna uprava

zaposleni

pandemija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti