Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rasteretiti tekstilnu industriju

26.06.2014. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine

Dvostruko carinjenje, repromaterijala i gotovih proizvoda, nedostatak školovanog kadra, tekstilaca, te veliki broj bolovanja radnica opterećuje preduzeće "Dević tekstil", koje je najveći izvoznik tekstila iz RS i koje posluje u jedanaest evropskih zemalja.

To je zaključeno nakon sastanka Nade Tešanović, potpredsjednice Vlade RS i ministarke porodice, omladine i sporta RS, i Gorana Gojića, direktora "Dević tekstila".

U ovoj fabrici je zaposleno oko 260 radnika, od kojih su 90 procenata žene, zbog čega je broj bolovanja veliki, pa je tako od 2004. do 2014. godine izgubljeno 570.886 radnih sati, odnosno 769.440 KM.

Niko nije protiv opravdanog bolovanja, rađanja djece i borbe protiv bijele kuge, kaže resorni ministar Nada Tešanović, ali uništavanjem poslodavaca neće biti ni fondova iz kojih se plaćaju odlasci na bolovanje, te problem treba rješavati sistemski i po ugledu na zemlje iz okruženja.

"Ono što isto opterećuje izvoznike je carinjenje. Ljudi uvoze repromaterijal, plaćaju carinu, izvoze gotov proizvod, plaćaju carinu. To je nekih pet procenata koje opterećuje, plus bankarski krediti s visokom kamatom od sedam do osam procenata. Sve to nepovoljno utiče i to su stvari o kojima se mora voditi računa, i stvarajući uslove za povoljniji izvoz moramo izvršiti određene promjene zakona", navela je Tešanovićeva.

Goran Gojić, direktor "Dević tekstila", rekao je da i pored svih problema godišnje proizvedu 12 miliona artikala, koje izvezu na hrvatsko i evropsko trzište, te najavio da nakon otvaranja pogona u Srpcu, do kraja godine u sjedištu tvornice u Tesliću namjeravaju da prošire proizvodnju i zaposle još stotinu radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti