Ratifikovan sporazum: Srbija će u Tursku izvoziti bez carina

11.01.2019. 11:42 / Izvor: SRNA
Ratifikovan sporazum: Srbija će u Tursku izvoziti bez carina

Turski parlament ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić potvrdio je da je turski parlament ratifikovao novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, čime su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje.

Ljajić očekuje da će novi Sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje izvoza Srbije u Tursku i proširivanje obima robne razmjene dvije zemlje, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od jedne milijarde evra.

"Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda", naveo je Ljajić za Tanjug.

Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućuje i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, pasulja, kukuruza šećerca i suhih šljiva.

On je naglasio da su u Beogradu otpočeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 17. januara. 

"Dobar deo teksta tog sporazuma dogovoren je u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija", ukazao je Ljajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti