Vijesti

Razgovarati s BiH skuplje nego s Kinom!

21.01.2009. 15:04 / Izvor: Večernji List

Nedavna preporuka Svjetske banke prema kojoj bi države zapadnog Balkana trebale smanjiti previsoku cijenu telekomunikacijskih usluga, nije bila tek uzgredna primjedba stranih birokrata, nego ozbiljan problem na koji bezuspješno ukazuju zapadnoeuropski investitori.

S tvrdnjom kako su telefonski razgovori s BiH višestruko veći od onih s dalekom Kinom, Australijom, Kanadom i Amerikom, prvi su se oglasili njemački gospodarstvenici koji imaju pretenziju zauzeti čelno mjesto na ljestvici stranih ulagača u bh. gospodarstvo. Skupo telefoniranje s BiH razljutilo je i njemačke telekomunikacijske tvrtke koje, kako prenosi RTV Deutsche-Welle, okrivljuju bh. operatere.

Navodeći da su njemačke telekomunikacijske tvrtke ogorčene, prema ocjeni njemačkih novinara, razlog tome su cijene koje bh. operateri zahtijevaju za svoje usluge od europskih telekoma. Zbog takve situacije njemački Telekom nije u mogućnosti ponuditi svojim korisnicima povoljnije cijene telefoniranja za BiH.

“Zamislite to kao trgovanje na tržnici.

Što više štandova, to je bolja ponuda. Mi za BiH imamo samo četiri operatera s kojima trgujemo. Odlučujemo se za onog koji nam ponudi najbolju kvalitetu veza uz najpovoljnije cijene. Međutim, u BiH nemamo puno izbora, tako da tarife koje mi nudimo našim korisnicima uglavnom ovise o bh. operaterima”, objašnjava Mark Sausen, glasnogovornik njemačkog Telekoma.

Sniženju cijena telefonskih usluga u BiH nije pomogla ni odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da izda 11 dozvola operaterima za pružanje fiksnih javnih telefonskih usluga.

Telekomunikacijske tvrtke iz EU-a i dalje plaćaju visoke cijene minuta bh. operaterima. Problem je u tome što većina operatera, konstatira njemački medij, ne posjeduje vlastitu mrežu linija, kao što to, primjerice, posjeduje BH Telecom. Dakle, u BiH i dalje u suštini postoje samo tri operatera koja posjeduju mrežu do korisnika, i to Telekom Srpske, BH Telecom i HT Mostar.

- Tako će vam se, prenosi Deutsche Welle, lako dogoditi da u potrazi za najpovoljnijim operaterom za BiH i dalje plaćate za jednu minutu tri, četiri ili više puta više, nego za minutu s, primjerice, Hong Kongom ili Australijom.

Predstavnici službene vlasti, koji imaju monopol na davanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini, preporuku Svjetske banke nisu razmtrali.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine još nemaju nikakav službeni stav, kao ni i u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić kazala je kako je Svjetska banka samo preporučila mogućnost smanjenja telekomunikacijskih usluga u državama zapadnog Balkana, ali ona nije obvezujuća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti