Razmatra se mogućnost uvođenja avio-linije sa Sankt Peterburgom

26.09.2015. 08:55 / Izvor: SRNA
Razmatra se mogućnost uvođenja avio-linije sa Sankt Peterburgom

Zahvaljujući relativno velikom tržištu ovog ruskog grada, a kao jedna od varijanti razmatra se i uvođenje redovne avio-linije između Banjaluke i Sankt Peterburga.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpska Neđo Trninić izjavio je da bi Srpska uz pomoć ruskih partnera mogla krenuti u proširivanje kapaciteta u aviosaobraćaju te uvođenje redovne avio-linije između Banjaluke i Sankt Peterburga.

Trninić je, nakon sastanka sa delegacijom privrednika iz Sankt Peterburga, rekao da Srpska ima aerodromske i skladišne kapacitete, ali da su oni prilično ograničeni, zbog čega bi u ovu oblast trebali ulagati.

"Spremni smo da uz učešće ruskih partnera proširimo i aerodromske i skladišne kapacitete, ali i unaprijedimo saradnja u samom aviotransportu, kako u transportu roba tako i u putničkom saobraćaju", istakao je Trninić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, resor saobraćaja i transporta bi trebalo da pruža logističku podršku u plasmanu robe iz Republike Srpske na rusko tržište.

Načelnik Odjela za razvoj potrošačkog tržišta Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga Jelena Kapustina Aleksandrovna rekla je da Peterburg ima ogroman potencijal, te da prvi sastanci sa predstavnicima Srpske pokazuju da ima prostora za priširenje saradnje.

"U Sankt Peterburgu ima dosta mjesta gdje može da se predstavi potrencijal Republike Srpske. Jedini trenutni problem je što treba proširiti kapacitete aerodroma da imamo što bržu i bolju komunikaciju", naglasila je Kapustina.

Ona je napomenula da se u decembru u Sankt Peterburgu održava veliki privredni forum, što je dobra prilika da dođe do potpisivanja konkretnih sporazuma o saradnji.

 "Uspjeh, prije svega, zavisi od aktivnosti biznismena, pa ih pozivamo da aktivno učestvuju na formuima i konferencijama i predstavljaju svoje potencijale, što će doprinijeti razvoju naše saradnje", poručila je Kapustina.

Sastanku ministra Trninića i ruskih privrednika prisustvovali su direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić, dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Perica Gojković i profesor logistike ovog fakulteta Marko Vasićević.

U delegaciji Sankt Peterburga, osim Kapustine, bili su i generalni direktor preduzeća u oblasti transporta "KomGruz" Krivošejev Anton Jurjevič, te Brovarnik Ivan Aleksandrovič, generalni direktor Grupe kompanija "Djuna", koje predstavljaju centar za logistiku Peterburga.

Direktor Aerodroma Miroslav Janjić rekao je da se u narednih nekoliko mjeseci očekuje konkretizaciju određenih sadržaja o kojima je danas bilo riječi, korištenjem međusobnih interesa i mogućnosti.

"Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu, koristeći dobre namjere i potencijale Republike Srpske i veliko tržište Sankt Peterburga, pronaći interesne odnose koji će se moći nadograđivati i usavršavati", rekao je Janjić.

On je dodao da trenutno, osim sa Etihadom, ima otvorenih razgovora o proširenju saradnje i sa drugim avio-kompanijama iz arapskih zemalja.

Generalni direktor transportnog preduzeća "KomGruz" iz Sankt Peterburga Anton Krivošejev rekao je da Sankt Peterburg ima drugu po veličini avio-kompaniju u Rusiji i da se kao jedna od varijanti razmatra uvođenje redovne linije između Banjaluke i ovog grada.

"Obećali smo generalnom direktoru aerodroma da ćemo usmjeriti sve svoje snage da organizujemo sastanak direktora aerodroma i ministra saobraćaja i veza sa predstavnicima naše avio-kompanije u decembru", najavio je Krivošejev.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Perica Gojković rekao je da je ova visokoškolska ustanova zainteresovana za saradnju sa banjalučkim Aerodromom, kao i sa univerzitetima iz Sankt Peterburga, čiji su poziv za učešće na jednoj naučnoj konferenciji u decembru prihvatili.

"Naravno da će njihova znanja u oblasti saobraćaja biti od velike koristi i za nas i razvoj projekata u vezi sa razvojem Aerodroma Banjaluka", rekao je Gojković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti