Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

20.11.2020. 08:24 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske razmatrala je jučer Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U pogledu oporezivanja prihoda po osnovu poklona, ovim zakonom predloženo je oslobađanje u cijelosti u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni između srodstvom nepovezanih lica ukoliko njihova ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

"Imajući u vidu da je veoma teško odrediti vrijednost kod imovine koja je nabavljena prije dugog vremenskog perioda, ovim zakonom je predloženo da se u svrhu oporezivanja porezom na dohodak od kapitalnog dobitka smatra prenošenje imovine ili prava koju je poreski obveznik držao kraće od sedam godina", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, čiji je okvir 3,636 miliona KM, a koji je uvećan za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans.

Za prvih 10 mjeseci ove godine izvršenje budžetskih prihoda, bez grantova, ne odstupa značajno od usvojenog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, a isto se očekuje i do kraja godine.

"Posmatrajući strukturu budžetskih prihoda, došlo je do značajnijih odstupanja kod pojedinih vrsta prihoda. Tako su u odnosu na prvi rebalans prihodi od indirektnih poreza u ovoj godini umanjeni za 40,5 miliona KM, odnosno za 3,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Kao rezultat mjera Vlade za pomoć privredi, prihodi po osnovu poreza na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje uvećani su za 11,3 miliona KM, odnosno 47,9 miliona KM.

Na poziciji prihoda od grantova došlo je do povećanja u iznosu od 39 miliona KM, a koji se odnosi na uplatu Vlade Srbije.

"S druge strane, kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi sa posljedicama pandemije kovid 19, došlo je do porasta budžetskih izdataka od kojih izdvajamo povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 milion KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za tri miliona KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 miliona KM", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da i pored potrebe za dodatnim finansiranjem mjera u borbi sa pandemijom kovid 19, čiji je drugi talas u toku u zemlji, ali i okruženju, drugim rebalansom je planiran manji budžetski deficit u odnosu na prvobitno planirani za 18,5 miliona KM, dok je prvobitno planirano zaduženje drugim rebalansom umanjeno za 24,5 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti