Razorni zemljotresi nisu nemogući u BiH: Dodatni uticaj na klizišta

14.04.2015. 08:31 / Izvor: Oslobođenje
Razorni zemljotresi nisu nemogući u BiH: Dodatni uticaj na klizišta

Nakon što su u 24 sata Bosnu i Hercegovinu pogodila tri zemljotresa, uznemireni građani zapitali su se hoće li ih biti još. Poznato je da se zemljotresi ne mogu predvidjeti, a seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku.

Nakon što su u 24 sata Bosnu i Hercegovinu pogodila tri zemljotresa, uznemireni građani zapitali su se hoće li ih biti još. Poznato je da se zemljotresi ne mogu predvidjeti, a seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku, piše Oslobođenje. 

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.

Podsjećamo, u noći sa subote na nedjelju, stanovnike Sarajeva probudio je zemljotres jačine 4,1 stepen po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stepeni Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice zemljotresa na površini tla. Sutradan (u nedjelju) usljedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta - na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Stručnjaci tvrde da ovi potresi nisu povezani i da se zna desiti da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri zemljotresa.

"Kada kažemo da potresi nisu povezani, to ustvari znači da prvi ne uzrokuje drugi i obratno. Postoji puno linija rasjedanja koje nisu povezane", pojasnio je Rusmir Gorušanin, seizmolog u federalnom Seizmološkom zavodu, te dodao kako je uticaj na klizišta itekako očit, ali da, pored podrhtavanja tla, na klizišta utiču i drugi faktori.

"Tu spadaju kiše, nedostatak šuma, odnosno korijenja drveća... Dakle, potres može samo dodatno pogoršati situaciju", kazao je Gorušanin.

Na medijske napise od prije pet ili šest godina u kojima se govori da će BiH za pedeset ili stotinu godina pogoditi katastrofalan zemljotres, te da čak postoji i mogućnost ''sravnjavanja'' Sarajeva, Gorušanin odgovara da su to priče radi punjenja novinskih stubaca.

"Nema uporišta u takvim pričama. Normalno da postoji mogućnost da se to desi, ali ne možemo znati kada i kako. Mogu se desiti zemljotresi od 5 stepeni po Richteru ili 7 po Mercalliju, postoji vjerovatnoća, ali ne možemo to predvidjeti", istaknuo je Gorušanin.

Snježana Cvijić, načelnica Odjeljenja seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS-a, naglašava da zemljotresi nisu nimalo neobična pojava na ovim prostorima.

"Ubuduće možemo očekivati zemljotrese do 8 stepeni po Mercallijevoj skali. Sarajevo može da očekuje i do 7 stepeni. To jesu razorni zemljotresi. Najbolje je da građani znaju u kakvoj zoni žive i da se u skladu s tim i ponašaju", rekla je Cvijić.

Što se tiče građevina, stambenih objekata i kuća, Gorušanin i Cvijić ocjenjuju da se do sada gradilo po propisima. Gorušanin tvrdi da je nova gradnja puno bolja i kvalitetnija, te da su problem stare zgrade. Gradnja, odnosno njen kvalitet je najbitniji, dodaje Cvijić, jer cigle, željezne konstrukcije i dijelovi betona ubijaju, a ne sam potres.

"Mi u Banjoj Luci smo svjesni da živimo u zoni devetog stepena po Mercallijevoj skali. Građani trebaju znati kako se ponašati kada se desi podrhtavanje tla. Dakle, nikako panično bježanje. Trebaju procijeniti koji im je kutak u domu najsigurniji i tu se trebaju sakriti. Nikako ne ulaziti u liftove, jer se oni zaglavljuju na potresu od 5 stepeni po Richteru", upozorila je Cvijić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti