Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Razrađeni praktični koraci u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju

01.06.2018. 10:05 / Izvor: Akta.ba

Na inicijativu ambasada Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u protekla dva dana je održana radionica U4 Anti-korupcijskog centra na temu.

"Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?”.

Iako je BiH posljednjih godina ojačala pravni okvir, kao i institucije za istraživanje i provedbu, koruptivne prakse su još uvijek široko prisutne u zdravstvu i obrazovanju. Fokus ove radionice bio je na povećanju razumijevanja fenomena korupcije i rizika za pojavu korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, a kako bi se identificirala praktična rješenja i razvili instrumenti za borbu protiv korupcije korištenjem dobrih praksi i iskustava iz drugih zemalja.

"Ne možemo brzo riješiti problem korupcije, ali na radionici su učestvovali predstavnici različitih sektora, institucija vlasti i civilnog društva koji zajedno mogu pronaći rješenja i korake za taj problem", istaknula je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

"Obrazovanje i zdravlje su najvažnije javne službe koje utječu na živote svih građana. Korupcija u zdravstvu krade novac od bolesnih i ranjivih. Korupcija u obrazovanju krade od djece i budućnosti. I to mora biti zaustavljeno", izjavio je ambasador Velike Britanje u BiH Edward Ferguson.

Na radionici predstavnici vladinih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice razradili su praktične korake za pokretanje prvih mjera u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju, počevši od lokalne razine. Zakonodavna promjena, praćenje zakona, povećanje svijesti studenata i mladih o pomenutim problemima putem različitih kampanja neke su od inovativnih ideja o kojima se raspravljalo na radionici.

Savjetnik U4 Centra za borbu protiv korupcije u Norveškoj, David Jackson, rekao je da je ovaj problem od velike važnosti.

"Nije sve toliko mračno i puno se može učiniti. Zato smo doveli ljude sa svih razina vlasti, od međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja, te ljudi iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako ne komuniciraju i surađuju, neće biti rješenja. Posao tek počinje nakon radionice."

Ova radionica održana je pod pokroviteljstvom vlade Švicarske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti