Razrađeni praktični koraci u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju

01.06.2018. 10:05 / Izvor: Akta.ba

Savjetnik U4 Centra za borbu protiv korupcije u Norveškoj, David Jackson, rekao je da je ovaj problem od velike važnosti.

Na inicijativu ambasada Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u protekla dva dana je održana radionica U4 Anti-korupcijskog centra na temu.

"Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?”.

Iako je BiH posljednjih godina ojačala pravni okvir, kao i institucije za istraživanje i provedbu, koruptivne prakse su još uvijek široko prisutne u zdravstvu i obrazovanju. Fokus ove radionice bio je na povećanju razumijevanja fenomena korupcije i rizika za pojavu korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, a kako bi se identificirala praktična rješenja i razvili instrumenti za borbu protiv korupcije korištenjem dobrih praksi i iskustava iz drugih zemalja.

"Ne možemo brzo riješiti problem korupcije, ali na radionici su učestvovali predstavnici različitih sektora, institucija vlasti i civilnog društva koji zajedno mogu pronaći rješenja i korake za taj problem", istaknula je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

"Obrazovanje i zdravlje su najvažnije javne službe koje utječu na živote svih građana. Korupcija u zdravstvu krade novac od bolesnih i ranjivih. Korupcija u obrazovanju krade od djece i budućnosti. I to mora biti zaustavljeno", izjavio je ambasador Velike Britanje u BiH Edward Ferguson.

Na radionici predstavnici vladinih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice razradili su praktične korake za pokretanje prvih mjera u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju, počevši od lokalne razine. Zakonodavna promjena, praćenje zakona, povećanje svijesti studenata i mladih o pomenutim problemima putem različitih kampanja neke su od inovativnih ideja o kojima se raspravljalo na radionici.

Savjetnik U4 Centra za borbu protiv korupcije u Norveškoj, David Jackson, rekao je da je ovaj problem od velike važnosti.

"Nije sve toliko mračno i puno se može učiniti. Zato smo doveli ljude sa svih razina vlasti, od međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja, te ljudi iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako ne komuniciraju i surađuju, neće biti rješenja. Posao tek počinje nakon radionice."

Ova radionica održana je pod pokroviteljstvom vlade Švicarske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti