Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Razvojna agencija Žepče razvila online platformu e-sajam

19.06.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba

Razvojna agencija Žepče, privodi kraju realizaciju projekta "Jačanje kapaciteta korisnika kroz uspostavu inovativnih i održivih treninga". Aktivnosti su podržane u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji podržava i finacira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U sklopu projekta učestvuje 17 kompanija iz Bosne i Hercegovine iz sektora tekstila, metaloprerade, drvoprerade, plastike, prehrambene industrije i turizma, a za njihove radnike organizirani su specijalistički treninzi.

Krajem mjeseca očekuje se i puštanje u rad online platforme za promociju sektora malih i srednjih preduzeća pod nazivom "e-sajam".

Projekt je posebno usmjeren na tekstilni sektor, s ciljem jačanja konkurentnosti kroz kreiranje treninga za konstrukciju/modeliranje odjeće i primjenu specijalističkih softvera u konstrukciji odjeće, modni dizajn, 2D i 3D modeliranje, te poseban trening za grafički dizajn.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko kaže da su svi treninzi provedeni u Centru poslovnih kompetencija, odjelu Razvojne agencije Žepče, a obuke je pohađalo više od 60 osoba zaposlenih u tekstilnom sektoru, koji će stečena znanja primjenjivati na svojim radnim mjestima.

"Razvijeno je 7 modula obuka koje će biti stalna ponuda Centra poslovnih kompetencija, te je nabavljena vrijedna oprema kojom je zaokružen mini tehnološki park za treninge iz tekstilnog sektora. Projekt je trenutno u svojoj završnoj fazi u kojoj se priprema puštanje u rad jedinstvene online platforme za promociju sektora malih i srednjih poduzeća pod nazivom  „e-sajam“, koja će u prvoj fazi na inovativan način predstaviti i promovirati sektor tekstila,  a stvorit će se uvjeti i za promociju drugih sektora u budućnosti", rekla je Janko.

Bitno je naglasiti kako se radi o još jednom u nizu projekata koje Razvojna agencija Žepče provodi u posljednjih deset godina od svog osnivanja, s ciljem da se potakne napredak poslovnih aktivnosti u našoj zemlji.

"Naša primarna misija je unapređenje poslovnih procesa i razvoj, ne samo kompanija sa područja Općine Žepča, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. U tom smislu do sada smo uspješno implementirali 24 infrastrukturna i 31 razvojni projekt, ukupne vrijednosti veće od 8 milijuna KM. Web platforma 'e-sajam' će sasvim sigurno biti korisna za brojne poslovne subjekte jer će predstavljati mjesto susreta kompanija, njihovih dobavljača i kupaca, ali će poslužiti i kao mjesto sa kojeg će se čuti glas privrednika u Bosni i Hercegovini", istaknula je Janko.

Projekt završava organizacijom online konferencije koja će se održati 24. lipnja/juna, a na kojoj će sudjelovati predstavnici tekstilnog sektora, obrazovnih institucija i niza drugih institucija. Na konferenciji će se razgovarati o suvremenim modelima udruživanja privrednih subjekata, s ciljem utemeljenja platforme za dijalog i delegiranje inicijativa za podizanje konkurentnosti kompanija iz tekstilnog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti