Razvojna agencija Žepče slavi 10 godina rada

02.04.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Razvojna agencija Žepče slavi 10 godina rada

Razvojna agencija Žepče danas 1. travnja 2020. godine obilježava desetu godinu svoga rada i postojanja.

Razvojna agencija Žepče danas 1. travnja 2020. godine obilježava desetu godinu svoga rada i postojanja. U 10 godina rada proveli su oko 100 projekata ukupne vrijednosti preko 8 milijuna KM.

"Iza nas su brojni zadovoljni korisnici naših usluga od lokalnih obrtnika, malih i srednjih poduzeća, nevladinih organizacija, mjesnih zajednica do javnog sektora s područja općine Žepče. U zadnjih nekoliko godina usluge RAŽ-a traže i klijenti koji ne posluju u općini Žepče što potvrđuje da je naš rad prepoznat izvan granica lokalne sredine", navode iz RAŽ-a.

Razvojna agencija Žepče osnovana je 2010. godine od strane Općine Žepče  s ciljem da bude promotor, nositelj i koordinator razvojnih aktivnosti na području općine Žepče. Sve do danas, RAŽ organizirano, sistematski i kontinuirano radi na privlačenju domaćih i stranih investicija i pruža logističku podršku poslovnoj zajednici. Svojim radom nastoji da unaprijedi poslovnu klimu i potakne ekonomski razvoj općine Žepče.

Pruženo je oko 3.000 asistencija za mala i srednja poduzeća što je rezultiralo dobivanjem preko 2 milijuna KM sredstava za privatni sektor putem javnih poziva međunarodnih i domaćih institucija. Preko 500 osoba je zaposleno i samozaposleno kroz direktnu podršku u okviru projekata ruralnog razvoja, razvoja malih i srednjih poduzeća i obrtništva. Organizirano preko 400 stručnih radionica i seminara za nezaposlene, mlade, NVO sektor, MSP sektor i javni sektor sa preko 2.500 polaznika kojima su povećane kompetencije u oblastima u kojima su završavali edukacije.

Na zahtjev klijenata je izrađeno  preko 70 poslovnih planova za poljoprivredne proizvođača i farmere, nezaposlene žene i mlade koji su pokrenuli vlastite biznise. Ostvarena je uspješna suradnja sa preko 20 domaćih i stranih donatora u BiH i izvan. Pripremljeno i publicirano 50 stručnih publikacija koje su namijenjene start up biznisima, poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju. Uspostavljen je mentoring klub podrške početnicima u biznisu koji okuplja desetak stručnjaka iz različitih oblasti poslovanja od interesa za privatni sektor.

RAŽ je u suradnji sa Općinom Žepče kreirao okvir za vođenje javno privatnog dijaloga u okviru Lokalnog ekonomskog foruma općine Žepče koji je do sada realizirao na desetke lokalnih inicijativa koje za cilj imaju podršku razvoju malih i srednjih poduzeća i kreiranje grant sheme za start up poduzeća kao i izmjenu lokalnih procedura koje su danas u interesu poduzetništva.

U okviru RAŽ-a, od 2015. godine djeluje Centar za investitore općine Žepče koji radi po principu „one stop shop – sve informacije na jednom mjestu“. Ured je namijenjen za domaće i strane investitore kojima su pored stručnih usluga dostupne i informacije u vezi sa pokretanjem biznisa i realizacijom investicije, dostupne baze investicionih lokacija i baza dobavljača kao i baza radne snage koje olakšavaju poslodavcima potražnju za kvalitetnom radnom snagom.

Razvojna agencija Žepče organizira šestu godinu Gospodarski forum općine Žepče kojem je zadatak da na jedno mjesto okupi kompanije iz Jugoistočne Europe i na taj način se povezu domaći poduzetnici sa investitorima iz okruženja i promovira domaće gospodarstvo. Punih 5 godine organizira se poljoprivredni sajam Dani maline i meda koji je prepoznat u ali i preko granica BiH.

Razvojna agencija Žepče je od prošle godine osnivač prvog Centra poslovnih kompetencija u Bosni i Hercegovini koji je fokusiran  na razvoj i pružanje specijaliziranih usluga u sektorima drvo prerade i tekstilne industrije, dok je poseban moderan co-working prostor namijenjen organizacijama, kreativcima iz IT industrije, freelancerima i početnicima u poslovanju  da u zajedničkom prostoru razvijaju svoje vještine i znanja ali i da započnu ili dodatno razvijaju svoje poslovne ideje.

Potpomognuto je na desetke malih biznisa u njihovom nastajanju i kasnijem radu a na tome će se raditi i u narednom periodu. RAŽ je svoje aktivnosti usmjeravao na jačanje poduzetničkog duha i kulture kod djece i mladih, promoviranje društveno odgovornog poduzetništva i integraciju ranjivih skupina stanovništva sa akcentom na osobe sa invaliditetom.

Razvojna agencija Žepče d.o.o. dobitnik je međunarodnog priznanja za kvalitetu poslovanja Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti. Odlične poslovne rezultate RAŽ-a prepoznala je i potvrdila ugledna bonitetna kompanija u BiH Bisnode d.o.o. koja je lokalnu razvojnu agenciju iz Žepča svrstala u sami vrh bonitetno pouzdanih partnera.

"Ovom prilikom želimo zahvaliti svim našim korisnicima, partnerima i kolegama na uspješnoj desetogodišnjoj suradnji i postignutim rezultatima", poručuju iz RAŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti