Razvojna banka se uključuje u rješavanje problematike poljoprivrednika u FBiH

10.12.2019. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Razvojna banka se uključuje u rješavanje problematike poljoprivrednika u FBiH

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH, u saradnji sa Seljačkim savezom FBiH, je u protekla tri mjeseca intenziviralo aktivnosti na iznalaženju rješenja.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH, u saradnji sa Seljačkim savezom FBiH, je u protekla tri mjeseca intenziviralo aktivnosti na iznalaženju rješenja po pitanju problematike poljoprivrednika, a u cilju unapređenja razvoja poljoprivredne i prehrambene industrije.

Jedan od koraka je bio i uključivanje Razvojne banke FBiH, u okviru njenih nadležnosti koji su u skladu sa općim strateškim ciljevima Federacije, sve sa namjerom poticanja razvoja privrede, odnosno finansiranja unapređenja poljoprivredne proizvodnje, te finansiranja ruralnog razvoja.

"S tim u vezi smo kontaktirali Razvojnu banku FBiH. Ostvarili smo odličnu komunikaciju i dobili stručnu pomoć od strane izvršne direktorice za upravljanje rizicima Mersiha Slipičević. Održano je više sastanaka koji su rezultirali konkretnim pomacima za nas poljoprivrednike. Naglašavamo da je izvršna direktorica iz razgovora sa nama uspješno prepoznala naše realne probleme. Dala nam je konkretne smjernice sa aspekta bankarske struke i razvojnog bankarstva, a uskladu sa važećim zakonskim propisima i drugim aktima koji regulišu rad banke. Predložila je u kom pravcu možemo ići kada je u pitanju naša saradnja, jer za uspješan poljoprivredni i prehrambeni sektor neophodan je visok stepen saradnje i partnerstva svih učesnika, kranjih korisnika, Razvojne banke FBiH i Vlada na svim nivoima", saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ističu da je Slipčević naglasila je da sa Razvojnom bankom poljoprivrednici mogu sarađivati na osnovu različitih programa. 

"Upoznala nas je i sa činjenicom da je poljoprivreda po svojoj naravi i poslovanju, kao i iz perspektive bankarskog sektora veoma rizična. Međutim, pozitivna iskustva iz okruženja razvojnog bankarstva, a koja ona smatra da treba slijediti mogu značajno podržati razvoj i rast poljoprivrednika, a sve to uz snažnu podršku resornog ministarstva, a u konačnici i Vlade FBiH", napominju iz Udruženja poljoprivrednika.

Dodaju da je nakon toga izvršna direktorica inicirala sastanak sa resornim ministrom Dedićem, gdje je razgovarano na ovu temu.

"Koliko nam je poznato, a to nam je i sam ministar potvrdio, na sastanku održanom 27.11.2019. godine u prostorijama Ministarstva, dogovorena je buduća saradnja ove dvije institucije, te formiranje specijalnih kreditnih linija za potrebe poljoprivrednika FBiH. Jedna od tih je i kreiranje kreditne linije za finansiranje poljoprivredne proizvodnje uz grant sredstva Ministarstva.  Uvažena direktorica je naglasila da je optimistična u pogledu buduće saradnje, a imajući u vidu veoma pozitivno iskustvo u realizaciji zajedničkih razvojnih projekata koji su se odnosili prvenstveno na kreditiranje krajnjih korisnika uz subvenciju kamata/grantove/vlastio učešće. Ona je, uzimajući u obzir ključne aspekte kao što su finansijski kapaciteti, ljudski resursi i volja za saradnju, preporučila da se Razvojna banka FBiH uključi u ove procese. G-đa Slipičević se i lično kao bankarski stručnjak stavila na dispoziciju, jer kako kaže od te saradnje bi imali korist proizvođači koji donose nove vrijednosti, ali i sama Federacija u konačnici", navodi se u saopćenju.

Poljoprivrednici poručuju da su posebno zadovoljni, jer nakon dugo godina se pojavio neko ko im je ponovo otvorio vrata Razvojne banke FBiH i saslušao ih. 

"Ne kao nekog ko donosi probleme i teret banci, nego kao ozbiljnog sagovornika i partnera u budućim razvojnim procesima u koje se svi moramo uključiti ako želimo dobro ovoj našoj zemlji", zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti