Razvojnu šansu pružiti i Romaniji i Birču

27.02.2019. 10:01 / Izvor: SRNA
Razvojnu šansu pružiti i Romaniji i Birču

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je iznenađen i zabrinut viješću da je jučer usaglašena trasa auto-puta kojom će biti zaobiđena Romanija i Birač.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je iznenađen i zabrinut viješću da je jučer usaglašena trasa auto-puta kojom će biti zaobiđena Romanija i Birač, ali se nada da će više pažnje biti posvećeno modernizaciji saobraćajnica u ovim krajevima i pružena razvojna šansa.

"Zabrinjava me činjenica da će danas usaglašenom trasom biti zaobiđen dio romanijske i birčanska regije, kojima je neophodna pomoć viših nivoa vlasti da krenu u brži razvoj, zaustave odlazak stanovništva i spriječe dodatno stagniranje privrede", rekao je Bjelica.

On se nada da će biti urađena modernizacija puta od Ustiprače, preko Rogatice, Podromanije, Sokoca, Ljubogošte /Pala/ do Sarajeva, kao i od Zvornika, preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska i Sokoca, te da se priključi trasi Podromanija, Ljubogošta /Pale/ do Sarajeva izgradnjom brzog puta.

Bjelica je podsjetio da je ta trasa predviđena Strategijom transporta Republike Srpske.

On je istakao da je danas usaglašena trasa za izgradnju auto-puta od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli, koja se spušta prema Sarajevu i ide preko Pala, Rogatice i Višegrada uz konekciju za Goražde, jeste veliki investicioni poduhvat, ali da je potrebno pružiti razvojnu šansu i za romanijsku i birčansku regiju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio novinarima u Istočnom Sarajevu da je na današnjem sastanku sa nadležnim ministrima u BiH usaglašeno da trasa auto-puta ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli, koja se spušta prema Sarajevu i ide preko Pala, Rogatice i Višegrada, gdje se pravi konekcija za Goražde.

Dodik je danas održao sastanak sa resornim ministrima iz Republike Srpske, Federacije BiH, Savjeta ministara u tehničkom mandatu na kome je razgovarano o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti