RCC dodijelio 548.000 eura grantova za 12 turističkih projekata

09.11.2018. 11:35 / Izvor: Fena
RCC dodijelio 548.000 eura grantova za 12 turističkih projekata

Sedam od 12 grantova koji su dodijeljeni u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) dodijelilo je danas u Sarajevu grantove za 12 projekata iz oblasti turizma ukupne vrijednosti 548.000 eura, koje je osigurala Evropska unija.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je da ovaj projekt ne radi samo na podršci turizmu, već da se kroz razvoj turizma kao regionalne privredne grane koriste potencijali svih privreda iz okruženja.

"Insistiramo da ovi turistički projekti doprinose povećanju zaposlenosti i da je to suština onoga što radimo", istakao je Svilanović.

Ceremoniji je prisustvovala i direktorica za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera, koja je navela da je vrlo sretna što će ovaj projekt stvoriti nove prilike za zapošljavanje mladih u regionu.

"Također, posebno mi je drago što ovo predstavlja primjer posvećenosti Evropske unije koji će ljudi u lokalnim zajednicama moći primijetiti", dodala je Ruiz Calavera.

Navedenih 12 grantova čine prvu tranšu od planiranih 30 i više grantova koji će biti dodijeljeni u toku tri godine trajanja projekta razvoja i promocije turizma, koji provodi RCC a finansira Evropska unija.

Sedam od 12 grantova koji su dodijeljeni u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda uključujući arheološke nalazišta iz rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, te utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova.

Ostalih pet će doprinijeti daljnjem razvoju i promociji postojećih avanturističkih ruta (Via Dinarica) i razvoj novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Cilj projekta je razvoj zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, poboljšanje kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih ruta, i povećanje broja turista koji posjećuju region kroz međunarodnu promociju i promociju unutar regiona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti