RCC objavljuje program bespovratnih finansijskih sredstava

16.07.2018. 11:36 / Izvor: Akta.ba
RCC objavljuje program bespovratnih finansijskih sredstava

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vrijedan 1,62 miliona eura.

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vrijedan 1,62 miliona eura koji će se koristiti za unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.  

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a realizirat će se tokom perioda od tri godine.

"Ovim programom omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija zapadnog Balkana da provedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posjetiocima iz inostranstva i regiona. Pomoći ćemo da se sačini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, te povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mjesta", rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrijednog 5 miliona eura kojeg finansira Evropska unija, a provodi Vijeće za regionalnu saradnju. Program će se realizirati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu provede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. august 2018. godine, saopćeno je iz RCC-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti