Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RCC objavljuje program bespovratnih finansijskih sredstava

16.07.2018. 11:36 / Izvor: Akta.ba

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vrijedan 1,62 miliona eura koji će se koristiti za unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.  

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a realizirat će se tokom perioda od tri godine.

"Ovim programom omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija zapadnog Balkana da provedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posjetiocima iz inostranstva i regiona. Pomoći ćemo da se sačini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, te povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mjesta", rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrijednog 5 miliona eura kojeg finansira Evropska unija, a provodi Vijeće za regionalnu saradnju. Program će se realizirati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu provede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. august 2018. godine, saopćeno je iz RCC-a. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti