Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Reagovanje: Hrvatska ima tačne seizmičke aktivnosti na lokalitetu Trgovska gora

14.01.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba

Fond za financiranje razgradnje NEK se oglasio povodom izjave načelnika općine Novi Grad Miroslava Drljače koju je dao za agenciju SRNA, a u kojoj govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može "očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora", što kažu nije tačno. 

"Točno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovito te su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska postaja, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitanja sa seizmološke postaje su javno dostupni i objavljivani u slučaju zamijećenih potresa u najbržem mogućem vremenu. Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Uz izvještaje seizmografskih službi koji su javno dostupni, a u cilju detaljnog informiranja od strane naše ustanove napravljen je detaljan izvještaj nakon navedenih potresa s rezultatima zabilježenim na seizmološkoj postaji Čerkezovac. Izvještaj je 30. prosinca 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. siječnja 2021. na web stranici www.radioaktivniotpad.org  u članku pod naslovom "Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0,49 m/s2", saopćio je Hrvoje Prpić, Direktor Fond za financiranje razgradnje NEK .

Kako navode iz Fond za financiranje razgradnje NEK, na istoj stranici objavljen je i iscrpan izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30.12.2020. godine, prema kojem nisu zamijećena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekt siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. 

"Smatramo kako nema razloga za neargumentirano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova ćemo nastaviti transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dionike", navodi se u saopćenju dostavljenom portalu Akta.ba.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti